Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-frias-fran-assistansbedrageri/

Sverige

Kvinna frias från assistansbedrägeri

Foto: Jonas Lindstedt

Assistenterna fick lön för ett arbete som aldrig utförts, och miljonbelopp betalades ut till bluffande assistentbolag i Malmö.

Men hovrätten friar en kvinna som arbetat för det inblandade bolaget från grovt bidragsbrott rörande en underårig brukare.

TT Text

Fallet har av Försäkringskassan kallats för en av de största assistenthärvor som nystats upp i Sverige.

I Malmö tingsrätt dömdes 2018 fyra personer – syskonparet bakom bluffbolaget och föräldrarna till den minderårige brukaren – samt elva åtalade assistenter i det tvådelade målet om fusk med assistansersättning. De flesta assistenterna hade nämligen inte utfört något arbete alls, enligt domstolen.

En av huvudmännen – kvinnan i det syskonpar som bedrivit assistansbolag – har tillsammans med brodern tidigare dömts till mer än tre års fängelse rörande assistansfusk för en medelålders brukare.

Nu frias dock kvinnan från misstanken om fusk för bidragsbrott kring brukarens barnbarn, något som hon och brodern tidigare av tingsrätten dömts till ett års fängelse för.

Enligt hovrätten över Skåne och Blekinge har kvinnan ”intagit en underordnad roll i verksamheten” då hon varit ”anställd i bolagen utan att ha någon företagsledande roll”.

Rätten konstaterar att även om det finns tecken på att kvinnan varit delaktig, då hon administrerat felaktig redovisning, så är det inte ställt utom rimligt tvivel att hon verkligen varit inblandad.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt