Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-som-forde-bort-bebis/

Sverige

Hovrätten fastställer dom mot kvinnan som förde bort bebis

Barnet hittades senare i sin vagn på en parkeringsplats. Foto: Tomas Ohlsson

Kvinnan som i Göteborg tog en annans barnvagn med en halvårig flicka i dömdes till två års fängelse för bland annat olaga frihetsberövande. Nu fastställer Hovrätten för Västra Sverige domen. 

Ossi Carp
Rätta artikel

Både kvinnan och åklagaren Hedvig Lundblad hade överklagat tingsrättens dom, hon för att hon nekade till brott eller åtminstone för att mildra straffet och Lundblad för att få ett längre fängelsestraff. 

Kvinnan har, enligt hovrätten, haft ”likgiltighetsuppsåt till att ta med sig [barnet] när hon tog barnvagnen. När det gäller den senare delen av händelseförloppet är det klarlagt att [kvinnan] visste om att [barnet] låg i vagnen. Mot bakgrund av vad tingsrätten har anfört får [kvinnan] då anses ha agerat med i vart fall likgiltighetsuppsåt när hon lämnade barnvagnen på parkeringen, utan att vidta några åtgärder för att barnet skulle komma till rätta”.

Den 39-åriga kvinnan var för påverkad av något preparat för att kunna förhöras när hon gripits klockan 16.43 på den 22 januari, nästan två och en halv timme efter att det sex månader gamla barnet försvann. Efter en massiv sökinsats hittades flickan välbehållen i barnvagnen på en parkering några kilometer bort från förskolan där hon försvann.

Kvinnan själv har nekar till till anklagelsen om att hon skulle ha gjort sig skyldig till människorov. Hon har sagt i förhör att hon inte mådde bra och att i och med att hon förnekar gärningen har hon motsatt sig frihetsberövandet, men hennes advokat har i övrigt inte velat kommentera några andra uppgifter i ärendet.

Läs mer: Misstänkt kvinna kan inte förhöras

Läs mer: 39-åriga kvinnan döms till fängelse