Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-svart-knivskuren-i-helsingborg/

Sverige

Kvinna svårt knivskuren i Helsingborg – vårdas för livshotande skador

En person är anhållen i sin frånvaro efter att en kvinna i 60-årsåldern blivit knivskuren i centrala Helsingborg.

Kvinnan är aktiv i den judiska församlingen, men polisen ser i nuläget inte att det har kopplingar till knivdådet.

– Vi ser just nu inget som tyder på att det här har att göra med ett hatbrott eller politiska motiv, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

Rätta artikel

Det var vid 07.30-tiden på tisdagsmorgonen som polisen larmades om att en kvinna hade blivit knivskuren i centrala Helsingborg.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, fördes i ambulans till sjukhus. Hon vårdades för livshotande skador, enligt Region Skåne. På eftermiddagen hade kvinnans tillstånd stabiliserats, enligt polisen.

Vid 15-tiden anhölls en person i sin frånvaro misstänkt för försök till mord. Personen ska enligt tidigare uppgifter vara en ensam man som försvann från brottsplatsen direkt efter dådet. 

– Vi har jobbat med det här väldigt intensivt. Tio minuter efter att det hade hänt och vi fick reda på att kvinnan hade koppling till judiska församlingen, då breddade vi vårt arbete och satte judiska församlingen under bevakning, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

Kvinnan är aktiv i den judiska församlingen i Nordvästra Skåne, enligt judiska församlingen i Malmö. Församlingslokalerna i Helsingborg och Malmö har under dagen haft extra polisiär närvaro som ”en trygghetsskapande åtgärd”.

– Vi ser just nu inget som tyder på att det här har att göra med ett hatbrott eller politiska motiv. Vi ser det i nuläget som en isolerad händelse och jobbar intensivt för att lokalisera den här personen som vi är intresserad av, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, säger att de följer händelseutvecklingen kring knivdådet noga. 

– Det som polisen sa när vi hade ett möte med dem var att de i nuläget inte kan uttala sig om det finns ett hatbrottsmotiv. Vi följer den här situationen, och självklart hoppas vi att det här inte är något hatbrottsmotiv, säger Aron Verständig.

Brottsplatsen vid Nedre Långvinkelsgatan i Helsingborg spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker under förmiddagen. 

Polisen söker vittnen till händelsen, särskilt personer som befann sig i anslutning till brottsplatsen vid 07-tiden på tisdagsmorgonen.