Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kvinna tömde 88-årings bankkonto på en miljon

En 29-årig kvinna tömde målmedvetet en 88-årig mans bankkonto på över en miljon kronor. Kvinnan döms nu till ett år och tio månaders fängelse för grovt bedrägeri av hovrätten i Jönköping.

29-åringen och 88-åringen träffades första gången i mitten av december 2014, exakt hur de fick kontakt minns inte 88-åringen. För rätten har han berättat att det kan ha varit via internet och att kvinnan då kallade sig för ett annat namn än sitt riktiga. Enligt kvinnan möttes de via en nätdejtingsajt och kom överens om att ses.

Enligt mannen diskuterade de att 29-åringen skulle städa hos honom, något som kvinnan förnekar. Istället ska det enligt henne ha handlat om att 88-åringen ville ha sällskap eftersom han kände sig ensam och efter en kort tid flyttade 29-åringen i hans villa och skrev sig på adressen.

Och redan den 20 januari 2015, bara några veckor efter det att de två träffats, började pengar försvinna från mannens konto. Första gången 100.000 kronor och till slut, efter mindre än två veckor, totalt 1.180.000 kronor. Pengar som förts över med hjälp av mannens bankdosa till kvinnans konto och vid tillfällen på natten när 88-åringen sov.

Kvinnan har hela tiden hävdat att mannen gett henne pengarna och att de två skulle gifta sig. Men hovrätten kunde konstatera att den hindersprövning som lämnats in till Skatteverket enbart hade skrivits under av kvinnan som också förfalskat 87-åringens namnteckning.

88-åringen säger till rätten att han inte haft en tanke på äktenskap och att han inte trodde att några kvinnor skulle vara intresserade av honom eftersom han var så tråkig.

Hovrätten har inte fäst någon tilltro till kvinnans förklaring att hon skulle ha fått pengarna av 88-åringen, något som mannen också förnekar. Istället döms hon till ett år och tio månaders fängelse och till att betala 1.180.000 i skadestånd till mannen.

Kvinnan är tidigare dömd för att ha stulit bankkort, körkort, kontanter, nycklar, mobiltelefon och till och med glasögon från en sovande man på ett hotellrum i Helsingborg i februari 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.