Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 20:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-valdtogs-och-mordades-nu-vacks-atal/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Våldtog och mördade kvinna – nu väcks åtal

Under pistolhot våldtogs och knivskars en kvinna till döds vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta i juli i år.

Nu väcks åtal mot en 28-årig man som erkänt mordet, skriver Åklagarmyndigheten.

Kvinnan hittades mycket svårt skadad vid en viadukt en tidig morgon i slutet av juli. Hon avled innan hon hann föras till sjukhus.

En 28-årig man misstänks ha mördat och våldtagit kvinnan i viadukten tillsammans med en minderårig pojke. Enligt åklagaren ska det inte ha funnits några kopplingar mellan offret och gärningsmännen.

– Inte vad vi har kunnat ta reda på, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Den första paragraf 7-undersökningen visade att den 28-årige mannen kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid gärningen. En större rättspsykiatrisk undersökning har gjorts och är nu klar.

– Den är redovisad till tingsrätten, men jag kan inte säga någonting mer än så, säger Fredrik Sandberg.

Den minderårige pojken misstänks för inblandning i den grova våldtäkten. Eftersom han inte är straffmyndig väcks inget åtal mot honom. Enligt Åklagarmyndigheten finns inte förutsättningar för en så kallad bevistalan, en åtgärd som vidtas när minderåriga utreds för brott för att fastställa vad som har hänt, utan att det leder till någon rättslig påföljd.

Enligt åklagaren har ett motiv inte helt kunnat fastställas.

– Den vuxne gärningsmannen har sagt att hans motiv var att han hade bestämt sig för att göra det här. Men några mer förklariga motiv har vi egentligen inte fått, säger Fredrik Sandberg.

Enligt stämningsansökan bedöms brottet som grovt dels för att det rör sig om två maskerade och pistolbeväpnade gärningsmän som deltagit i övergreppen och mordet. De ska ha även ha visat stor hänsynslöshet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.