Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kvinnan som tårtade Åkesson tidigare straffad

Foto: Roger Turesson

I höstas fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en tårta tryckt i ansiktet när han signerade böcker. I dag ställs en kvinna inför rätta för att ha ofredat Åkesson.

– Under det här valåret finns en stor risk att flera politiker blir angripna. Man får hoppas att deras livvakter är på alerten, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson till DN.

Jimmie Åkesson har i förhör berättat att angreppet har påverkat partiets arrangemang och att partiets företrädare kan bli tvungna att ”gömma sig lite” i framtiden.

Den åtalade nekar till brott, men har i förhör ändå erkänt att det var hon som tryckte en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. Hon menar att tårtning är ”ett känt sätt att visa förakt för en person” och betonar att hon tog bort den vassa rosen från tårtan för att ”vara snäll” mot Åkesson. Hon har också hänvisat till Nürnbergfördraget som säger att ”människor måste tänka själva”.

Utöver angreppet på Åkesson är hon också åtalad för flera fall av olovlig körning. Hon har ett långt straffregister och har avtjänat kortare fängelsestraff. De brotten har ingen koppling till politiska aktioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.