Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Kvinnliga brandmän hotar gemenskapen”

Många brandmän är skeptiska till kvinnliga kolleger. Männen är rädda för att kvinnliga arbetskamrater ska hota gemenskapen, visar en ny doktorsavhandling.

– Det här är ett yrke som har varit väldigt eftersatt när det gäller jämställdhetsarbete, säger genusvetaren Mathias Ericson till DN.se.

Han disputerade nyligen på en avhandling vid Göteborgs universitet som bygger på fältstudier och intervjuer med brandmän på tre olika stationer där inga kvinnor jobbade.

Något som flera lyfte fram var den speciella gemenskapen som uppstår på arbetsplatsen. De obekväma arbetstiderna och de ibland extrema arbetsförhållandena bidrar till en kamratskap och laganda som många värnar om.

"Man blir som en familj i och med att man sover ihop och äter ihop och jobbar ihop", säger en av de intervjuade.

Brandmän upplevde att kvinnliga arbetskamrater skulle hota denna gemenskap, även om ingen öppet tog avstånd från kvinnor inom yrket.

– De hade svårt att sätta sig in i situationen att arbeta med kvinnor. De var oroliga för vad det skulle innebära för förändringar helt enkelt, säger Mathias Ericson.

– Man var rädd att man skulle behöva börja fundera på hur man beter sig. Så länge det bara är män som arbetar tänker man att man kan vara lite som man vill.

Det fanns även andra fördomar om kvinnliga brandmän, som att de skulle göra ett sämre jobb och att deras fysik inte lämpar sig för yrket. Mathias Ericson säger att detta delvis är en generationsfråga.

– Ofta antar man att det är äldre brandmän som har svårt att tänka sig kvinnliga arbetskamrater. Samtidigt märkte jag att det ofta var de äldre som var kritiska till machoidealen och betoningen på fysisk styrka. De antydde att deras år i yrket hade gett dem insikt om att det inte handlade så mycket om fysisk styrka utan mer om förmågan att kunna samarbeta. För yngre var det mer självklart att både kvinnor och män deltar i arbetslivet, men samtidigt fanns det hos dem viss tendenser att vilja bevara det här yrket som förbehållet män.

Mathias Ericson beskriver brandstationen som "den sista bastionen för mansdominansen i samhället", men är optimistisk om framtiden.

– När jag började den här studien 2003 fanns det tio kvinnor i Sverige som jobbade heltid. Nu är det betydligt fler. Så det har skett en förändring de senaste åren. Man har förändrat premisserna för hur man blir anställd och det har höjts kritiska röster från brandmän själva som ogillar de här machobilderna. Men kvinnor utgör fortfarande en väldigt, väldigt låg andel. Jag tror att det är runt två procent av alla brandmän.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.