Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kvinnor jobbar en minut mindre gratis varje dag

Så här såg det ut på Sergels Torg vid tolvtiden på onsdagen.
Så här såg det ut på Sergels Torg vid tolvtiden på onsdagen. Foto: 15.52
15.51–rörelsen byter namn till 15.52–rörelsen. Anledningen är att kvinnor i Sverige numera jobbar en minut mindre gratis om dagen.

För ett år sedan drog fackliga organisationer, kvinnorörelsens organisationer och de partipolitiska kvinnoförbunden i gång rörelsen som kallades 15.51 för att sätta fokus på hur ojämställda mäns och kvinnors löner fortfarande är i dagens samhälle.

Ett år senare har ett litet framsteg gjorts. Löneskillnaden mellan män och kvinnor har krympt med 0,2 procentenheter och ligger på 14,1 procent. Räknar man det på en normal arbetsdag mellan 8 till 17 innebär det att kvinnor inte längre jobbar gratis från 15.51 utan från 15.52 varje dag. Därför byter rörelsen också namn.

Rörelsen tar fasta på den så kallade ovägda löneskillnaden mellan kvinnor och män. Tar man hänsyn till andra faktorer som utbildningsnivå och yrkestillhörighet hamnar den oförklarade löneskillnaden istället på 5,9 procent, enligt Medlingsinstitutets senaste lönerapport.

Den viktigaste förklaringen till löneskillnaden mellan kvinnor och män är att de arbetar inom olika yrken med olika löneläge, anser Medlingsinstitutet.

Rörelsens initiativtagare Gertrud Åström motiverade valet av den högre procentsatsen så här när rörelsen startade i fjol:

”Man kan kolla på alla möjliga olika procentsatser, men vi kom fram till att den faktiska är ett rimlig mått på en skillnad som är generell i samhället. Vi vill ju leva upp till idén om att vi inte ska ha strukturer i samhället som gör att kvinnor och män hamnar i olika situationer”, sa hon till DN.

För att fira framgången samlas kampanjrörelsen kl. 12 på onsdagen på Sergels Torg i Stockholm för att gemensamt bilda den nya siffran.

Kampanjen går ut på att kvinnors lön ska vara lika hög som männens och går under slagordet ”Lön hela dagen!”. Kvinnor får alltså inte betalt för den dryga sista arbetstimmen i jämförelse med männen.

Fortsätter löneutvecklingen i samma takt som nu kommer det att uppnås först om 68 år dvs. år 2081.

Kvinnor tjänar fortfarande i genomsnitt 4.400 kronor mindre än män och löneskillnaderna består även vid arbete i samma sektor, enligt kampanjens pressmeddelande.

Gör din egen 15.52–formation! Skicka dina bilder till oss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.