Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Kvinnor måste tänka på hur de dricker”

Antalet anmälda våldtäkter har ökat kraftigt på Östersjöfärjor.
Antalet anmälda våldtäkter har ökat kraftigt på Östersjöfärjor. Other: Hasse Holmberg/TT

Antalet anmälda våldtäkter har ökat markant på ”partyfärjorna” i Östersjön. Tallink Siljas talesman Vahur Ausmees tycker att kvinnor måste tänka på hur mycket alkohol de dricker. ”De vet vart det kan leda”, säger han till TV4:s Kalla Fakta.

De senaste tre åren har antalet anmälda våldtäkter ökat kraftigt på Tallink Silja Lines, Viking Lines och Birka Lines så kallade partyfärjor. Citypolisen i Stockholm anser att utskänkningen av alkohol är direkt kopplad till ökningen.

Sverige har ingen lagstiftning för alkoholservering på färjor i Östersjön. Det sker ingen tillsynskontroll på färjor med Stockholm som hemmahamn – i stället är det upp till rederierna att sköta kontrollen. 

Men Tallink Silja Lines personaldirektör Vahur Ausmees menar att ansvaret för alkoholintag ligger hos passagerarna. Ansvaret för de som säljer alkohol startar först när de som dricker tappar kontrollen, hävdar han.

– Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker. De vet vart det kan leda, säger han till Kalla Faktas reporter. 

Tallink Silja Line skriver i ett pressmeddelande angående Kalla faktas inslag att företaget har full förståelse för att Vahur Ausmees uttalande väcker starka känslor. 

Tallink Siljas vd Kadri Land säger till DN att uttalandet inte är något som företaget ställer sig bakom.

– Det är väldigt tråkigt och fullständigt oacceptabelt. Det han uttrycker om kvinnor och drickande är inget jag känner igen. Detta är något som vi nu kommer att utreda internt, säger Kadri Land.

Vad kan ni göra för att antalet anmälda våldtäkter ska minska och att kvinnor ska fortsätta kunna känna sig trygga ombord?

– Vi arbetar redan i dag tillsammans med polisen och myndigheterna för att slippa våld av alla slag. Alla passagerare måste känna sig trygga. Om de inte känner sig trygga så förlorar vi deras förtroende.

– Om det skulle visa sig att det behövs så kommer vi att utöka antalet vakter ombord på de kryssningar där det kan behövas.

Har Tallink Silja något ansvar när det gäller passagerarnas alkoholkonsumtion ombord?

– Rederierna har ett övergripande ansvar ombord. I ett läge där individen själv inte kan hantera situationen är det vårt ansvar att hjälpa och skydda, säger Kadri Land.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.