Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kvinnorna bakom Metoo-uppropen i stort möte

01:30. Kvinnorna bakom de senaste veckornas metoo-upprop har samlats i ett gemensamt möte.

Revolution. Ordet används flitigt i mötessalen. De som samlats är representanter från omkring trettio av de upprop mot sexuella trakasserier som publicerats de senaste veckorna. Nu möts de för första gången. De ska se till att det som tagit fart i media nu ska omvandlas till konkret förändring ute i samhället.

– Det viktigaste jag har att säga är att det här inte är slutet, det här kommer inte blåsa över. Vi har bara börjat, säger arrangören Emmy Lilliehorn när hon öppnar mötet. 

De omkring sextio personerna som sitter i lokalen representerar i sin tur över 50 tusen kvinnor, som i trettio olika upprop protesterat mot sexuella trakasserier och övergrepp. Nu träffas de, för första gången för att organisera sig. 

Emmy Lilliehorns ord är temat för mötet och känslan av förväntan på något stort genomsyrar lokalen. 

– Det kommer finnas ett före och ett efter Metoo, säger en av deltagarna, vars upprop ännu inte kommit ut i medierna. 

Läs mer: ”Samhället kommer inte bli sig likt efter #metoo”

Bredden i gruppen som nu samlats blir tydlig under presentationsrundan, där var och en säger sitt namn och vilket upprop de kommer ifrån. Sistabriefen, #medvilkenrätt, #vikokaröver. Lärare, poliser, undersköterskor, byggare, tekniker

– Det finns en enorm kompetens i den här gruppen. Erfarenheter och yrkeskunskap som alla kan ta del av, säger Elin Andersson till DN. Det är hon och Emmy Lilliehorn som arrangerat onsdagens samling. 

Mötet är det första av flera, hoppas arrangörerna. De båda var med att starta den hemliga samordningsgrupp som funnits sedan i början av november. Där har administratörer från alla upprop hjälpt varandra med allt ifrån ordval och planering till publicistiska och juridiska överläggningar. I Samordningsgruppen finns sextio upprop, det är trettio av dessa som ses i dag. 

Det är dags för mingel. De som är i liknande situationer söker snabbt upp varandra. Dansare diskuterar med sångerskorna, kvinnor från fackförbund med politikerna. Hur ska man lägga upp arbetet i de små branscherna? I de mansdominerade? För de som inte har en bransch? 

Läs mer: Därför blev Metoo-uppropen så starka i Sverige 

– Idén är enkel, helheten blir större än delarna. Genom att hjälpa varandra och nätverka bygger vi en rörelse som kan förändra strukturer i hela samhället, säger Emmy Lilliehorn. 

Många initiativtagare på mötet berättar hur de inspirerats av varandra. Juristerna får ett extra tack redan under presentationsrundan. En annan förklarar hur byggarnas upprop #sistaspikenikistan gett dem kraft till att organisera sig. 

– Vi måste rida på den här vågen, när vi är samlade och se till att det sker förändring, säger Natalia Valiente Vecchio som startat uppropet för de som utsatts i vården.

Sedan det första branschuppropen mot sexuella trakasserier kom har de dominerat medierna. Sexuella övergrepp och trakasserier som skett har kommit upp till ytan. Tv-profiler, journalister och politiker har fått lämna sina uppdrag. 

"Det finns ingen väg tillbaka efter det här, det kan bara fortsätta framåt."

Men för de som nu möts är det inte den mediala uppmärksamheten som är det viktigaste. Snarare ligger fokus på tid då mediernas intresse kallnat. 

– Vad än medierna rapporterar om kommer frågan fortsätta vara brinnande aktuell för de berörda kvinnorna, säger Emmy Lilliehorn och fortsätter:

– Det finns ingen väg tillbaka efter det här, det kan bara fortsätta framåt. Jag är övertygad om att vi skriver historia just nu och vi har bara börjat. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.