Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnorna-berattar-i-forhor-om-valdskulturen/

Sverige

Kvinnorna berättar i förhör om våldskulturen

Foto: Lisa Mattisson

Målsägande berättar i förhör om en bestraffande våldskultur i kretsen som kallades för ”bordet” i Knutbyförsamlingen. 

En kvinna berättar hur hon fick hjärtklappning och tunnelseende och flera gånger fick uppsöka sjukvård på grund av situationen.

Rätta artikel

Under onsdagen åtalades tre ledande personer i den före detta Knutbyförsamlingen för misshandel och sexuellt utnyttjande. 

Enligt åklagaren ska brotten ha begåtts mellan sommaren 2014 och hösten 2016, men att många förhörda har beskrivit så pass omfattande våld att åtalen endast gäller de tillfällen som ”sticker ut”. 

– Det var en del av kulturen att man inte fick ta bilder eller dokumentera det som hände, säger Liselott Herschend vid en presskonferens på onsdagen.

Bevisningen består av förhör med vittnen, där flera beskriver hur de ingick i en krets som kallades för ”bordet” – en grupp på tolv personer som var närmast den åtalade 53-åringen. 

All deras tid skulle ägnas åt 53-åringen, som på onsdagen åtalades för misshandel av sex personer.

En kvinna beskriver i förhör hur det var hennes jobb att passa upp på personen, att hon var ”betjänt” och ”alltiallo”. Hon beskriver hur många i församlingen hade andra jobb, men att det här var hennes. 

Kvinnan säger hur hon alltid gjorde frukost på sängen åt 53-åringen, och att hon vid ett av de tillfällena blev stucken i handen med en gaffel. Hon beskriver också hur hon blivit biten och fått sitt huvud dunkat i en stenvägg.

Kvinnan fick uppsöka läkare för hjärtklappning – senare var hon inblandad i en allvarlig trafikolycka. ”Det som hände var att NN hade tunnelseende” på grund av ett enbart fokusera på den åtalade 53-åringen, står det i förhör om olyckan.

”När NN tittar tillbaka på alla år förstår hon att hon var väldigt psykiskt stressad”.

Att säga nej inom gruppen var detsamma som att göra ”uppror” och då fick man räkna med att ta emot slag, berättar kvinnorna.

En annan sorts bestraffning som beskrivs är kring det som kallas för ”förrådet”, ett litet rum med frys och kökssaker där man fick vara om man inte ”gjort rätt”. En annan kvinna beskriver hur hon tvingats gå 1,2 mil som straff för en händelse.

Andreas Hahn som försvarar 53-åringen skriver i ett mejl till DN att hans klient ”kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar [klienten] djupt i dag och är beredd att ta sin del av ansvaret för det. [Klienten] vill dock understryka att hen upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hen aldrig haft något uppsåt att göra någon illa”. 53-åringen nekar till brott.