Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvotflyktingen-peter-wandekas-forsta-dag-i-sverige/

02:08. "Jag känner mig väldigt trygg nu", säger Peter Wandeka under sin första dag i Sverige.
SVERIGE

Kvotflyktingen Peter Wandekas första dag i Sverige

Peter Wandeka vaknar utfattig och otrygg i Nairobis stinkande slum. Ett dygn senare står han utanför sin nya lägenhet i västgötska Viskafors. Mat i kylen, postfack med hans namn.

27-årige Peter är en av 5.000 kvotflyktingar som Sverige varje år hämtar från misär utomlands. DN:s Niklas Orrenius och Lotta Härdelin var med under hans första timmar i Sverige.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Det är februarimorgon och Peter Wandeka har just tagit sina första steg i Sverige, på Landvetters flygplats. Iskalla vindar blåser rakt igenom hans enda tröja. ”Vi måste fixa en jacka till dig”, säger flyktingsamordnaren Anders Lindström.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 10 Pojkvännen Steve hackades ihjäl av en mobb med knivar. Peter lyckades fly Uganda, ett av världens farligaste länder för homosexuella. ”Jag känner mig trygg här i Sverige. Det är här jag ska vara”, säger Peter.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 10 Peter Wandeka en tidig morgon i december, på jobbet i teskjulet i Nairobi där han diskade muggar. Två månader efter att denna bild togs sa han farväl till kvinnan som äger teskjulet och lämnade slummen för ett nytt liv i Sverige.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 10 En nyinköpt jacka, för livet i det nya landet. Det svenska klimatet är ett annat än i Uganda, Peters gamla hemland. Men en gaykille som Peter ska åtminstone slippa att oroa sig för att bli mördad i Sverige. Det hände Peters pojkvän Steve för fem år sedan. Efter det flydde Peter till grannlandet Kenya – som också visade sig otryggt.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 10 Ännu ett lysrörsupplyst väntrum. Under Peter Wandekas första timmar i Sverige hinner han besöka flera myndigheter för att ordna med personnummer och andra papper. Han får höra ord som SFI och etableringsprogram. ”Du måste inte förstå allt på en gång. Vi ska förklara igen”, lugnar en tjänsteman.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 10 De blå fåren är en omtalad och uppskattad utsmyckning i Peter Wandekas nya hemort Viskafors. Det är Peters nya hyresvärd, kommunala Viskaforshem, som placerat ut fåren i en hage.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 10 Peter låser upp dörren till sin nya lägenhet, i ett ombyggt före detta äldreboende i bruksorten Viskafors. Det är mindre än ett dygn sedan han lämnade sitt gamla hem i Nairobis sopfyllda slumkvarter.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 10 Peter sätter sig försiktigt på kanten till sin nya säng. Flyktingsamordnaren Anders från Borås har fyllt lägenheten med second hand-möbler. Peter växte upp på barnhem och har aldrig ägt möbler förr. I det krypin han hade i Nairobis slum fanns det bara plats för en madrass.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 10 Peter Wandeka rycker till av det plötsliga fläktljudet när flyktingsamordnaren Anders Lindström visar hur spis och fläkt fungerar. ”Jag ska koka några ägg. Två eller tre. Det blir min första svenska måltid”, säger Peter.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 10 Sharif Shastan, flyktingsamordnare i Borås, kom själv till Sverige som flykting en gång i tiden, från Iran. Nu visar han Peter Wandeka postfacket med Peters namn på. ”Jag tror att du kan ha fått post redan”, säger Sharif.
Foto: Lotta Härdelin