Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kylan kommer tillbaka i hela landet

Foto: Magnus Hallgren

Efter en tid med mildare väder är minusgraderna på väg tillbaka i hela landet. På sina håll kan temperaturen sjunka rejält, enligt SMHI:s prognoser. 

– Det blir en bra bit ner på minusskalan, säger meteorologen Marcus Sjöstedt. 

Den senaste tidens milda väder byts ut mot kallare temperaturer som håller i sig åtminstone till efter helgen. 

– Det är ett ett högtryck som växer in över Skandinavien och pressar ner kallare luft norrifrån, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI. 

Värst är det i norra Sverige där temperaturen kan sjunka ner mot 15–20 grader under natten. Men även Skåne och sydligaste Götaland får temperaturer en bit ner på minusskalan under veckan.  

– I och med att vi är en bit in i mars har solen en stor påverkan på temperaturen, så värst blir det under nätterna. Men det ser ut att ligga kvar på minusskalan överallt även dagtid den kommande veckan, säger Marcus Sjöstedt. 

I Södermanland och Uppland utfärdas klass 1-varningar för underkylt regn och plötslig halka till följd av de snabbt sjunkande temperaturerna. 

– Vi har sett en del nederbörd i form av blöt snö och regn i de här delarna under dagen. När det drar sig bort under eftermiddagen och kvällen finns risk att temperaturerna sjunker snabbt så att vi får våta vägbanor som fryser på, säger Marcus Sjöstedt. 

Många drabbades hårt av kombinationen snö och vind vid den senaste köldperioden kring månadsskiftet. Flyg ställdes in och lokaltrafiken i bland annat Stockholm hade stora problem. Lika illa ser det inte ut att bli den här gången, men det finns risk får både vind och snö på sina håll. 

– Det kan stundtals bli ganska blåsigt i södra Sverige till helgen. Då kan det finnas mindre snöbyar som drar in och det i kombination med friska vindar har vi ju sett ställa till det förut, säger Marcus Sjöstedt. 

Vad som händer med vädret efter helgen är mer osäkert. 

– Eventuellt kan den värsta kylan dämpas och det letar sig in lite mildare luft igen, men det är svårt att se. Den som längtar efter våren får kanske vänta lite till, säger meteorologen. 

Karin Bojs: När polarvirveln faller sönder blir det kallt 

Läs mer: Snömängderna kan orsaka en rejäl vårflod

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.