Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kylig april egentligen varm

Foto: Fredrik Sandberg/TT

April har inte bjudit på någon riktig vårvärme. Så brukar det i alla fall heta. I själva verket är månaden hittills två grader varmare än normalt i Stockholm. Men allt färre har levande minnen av vad som är ”normalt”.

Väderprognoserna för resten av april är en kylslagen historia. Många tycker nog inte heller att det som bjudits hittills i april varit särskilt imponerande vårväder.

Men det beror på vad man jämför med.

De senaste åren har den första riktiga vårmånaden varit varm, det vill säga varmare än ”normalt”. Med den uppvärmning som skett har naturligtvis vad som är genomsnittligt förskjutits, men i den svenska meteorologiska världen finns det en fast definition av ”normalt”, nämligen genomsnittet för perioden 1961-1990.

Det är alltså 26 år sedan vi lämnade den 30-årsperioden. Det kan säkert vara ganska svårt att tydligt minnas hur en aprilmånad brukade te sig på den tiden, med mindre än att man går igenom sina dagböcker.

SMHI-meteorologen och statistikgurun Sverker Hellström har dock gjort en egen jämförelse mellan årets april och två senare perioder än den gällande normalperioden.

I ett blogginlägg på SMHI:s hemsida har Hellström sammanställt medeltemperaturen för perioden 1-19 april på fyra platser: Karlshamn, Stockholm, Avesta och Katterjåkk.

Det visar sig att 2016 års april fram till och med tisdagen hade varit mellan 1,2 och 2,1 grader varmare än den officiella normaltemperaturen på dessa platser. Den största avvikelsen åt det varmare hållet hade Stockholm.

Vid en jämförelse med perioden 1981-2010 är årets april däremot bara omkring en grad varmare (i Katterjåkk bara ett par tiondelar).

Och i jämförelse med genomsnittet under decenniet 2000-2010, en period som ligger färskt i minne hos de flesta, är årets april faktiskt en liten smula kallare.

Så den som har en känsla av att det är lite kyligt hittar förmodligen förklaringen där.

En del andra länder flyttar sin normalperiod decennievis enligt ett rullande system, så att de nu har perioden 1981-2010 som referensperiod. Men i Sverige är det inte dags att byta förrän 2021. Då blir 1991-2020 ny normalperiod.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.