Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Kyrkan blir ett slagfält”

Ärkebiskop Anders Wejryd i Uppsala.
Ärkebiskop Anders Wejryd i Uppsala. Foto: Thomas Karlsson

Det är bråkigt i Svenska kyrkan. Ärkebiskop Anders Wejryd manar till ett hyfsat tonläge. ”Man ska inte i sociala medier skriva saker som man inte kan säga ansikte mot ansikte”, säger ärkebiskopen.

Han säger att Svenska kyrkan blir ”ett slagfält” – inte minst i frågan om förhållandet till islam.

I går skrev DN om striderna inom kyrkan. Om anklagelser om främlingsfientlighet och prästers missnöje med att kyrkan talar för lite om Jesus.

Tonläget är högt. När prästen Helle Klein skäller på sin prästkollega Dag Sandahl för främlingsfientliga kontakter, svarar han med att likna Klein och hennes tankesmedja vid ”en finne i röven”.

– De är färgstarka personligheter. Det är en förklaring till tonläget, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Svenska kyrkan berör även utanför kyrkan. Särskilt samarbeten med muslimska grupper väcker känslor. Anders Wejryd får många mejl och brev från människor som ”observerar muslimsk aktivism”.

– Vi blir ett slagfält. Även för personer som annars inte är engagerade i kyrkan.
En bakgrund till bråken är att Svenska kyrkan krymper. Under Anders Wejryds sex år som ärkebiskop har kyrkan varje år tappat runt en procent av medlemmarna. Han väljer att se det positiva.

– 6,4 miljoner medlemmar, i ett land där många har utländsk härkomst, är en fantastiskt hög siffra, säger han när DN träffar honom i Uppsala.

Anders Wejryd betonar att kyrkan ska ta ställning politiskt.

– Vi ska synas i frågor om invandring, klimat och vapenhandel. De har direkt med människovärde att göra.

Och kyrkan har makt. När DN i mars intervjuade migrationsminister Tobias Billström (M) fick han frågan hur han såg på dem som gömmer flyktingar.

Ministerns svar – att det inte främst är snälla blonda svenska damer i 50–60-årsåldern som gömmer flyktingar, utan ”landsmän” med dunkla syften – ledde till avgångskrav, kritik från statsministern och en ursäkt från Billström.

Men det var faktiskt inte det första ministern sa om det här under intervjun. Först talade Billström uppskattande om Anders Wejryd:

– Ja, vad var det ärkebiskopen sa en gång när han satt här i min soffa? Någonting i stil med att ”Svenska kyrkan hur under lång tid haft en positiv hållning i de här frågorna, i bemärkelsen att vi har människor i vår organisation som har ställt upp för gömda personer och som ibland dessutom har gått så långt att man hjälper till i det här. Men vi har funderat väldigt mycket på detta, och har en position som i dag är mer ambivalent”.

DN spelar upp Billströms citat för Anders Wejryd.

– Allt man säger kan användas. Billström måste ha hämtat detta från 2007. Då träffades vi.

Vad säger du om hans tolkning av dina ord?

– Vi vill ha en rättssäker hantering. Men när man upplever att hanteringen inte är det – då kommer sånt här, att gömma flyktingar, fram som yttersta utväg.

Den som gömmer ”tar på sig en oerhörd förpliktelse och ett stort ansvar, som kan bli fruktansvärt tungt”, säger ärkebiskopen.

– Man måste alltid pröva sina motiv, och ta ansvar för sitt handlande.

I Anders Wejryds ögon är kyrkan ”en sten i skon” för migrationsministern.

– Det tänker vi fortsätta vara.

Om Billström är nöjd med ärkebiskopen så är Israels regering sur. Svenska kyrkans kritik mot ockupationen av Västbanken och Gaza är orättvis, anser Israel.

Ambassadören har träffat Wejryd och framfört sitt missnöje.

– Vi vill ha en ursprungsmärkning av varor tillverkade på ockuperat område. Det är ju ingen bojkott mot Israel, säger Anders Wejryd.

Men tycker du att man ska bojkotta varor från ockuperad mark?

– Jag tycker att det är viktigt att människor själva kan se varifrån de kommer, så att man kan ta ställning.

I DN i går ville prästen Eva Hamberg ha en kyrka som talar mer om Jesus, och mindre om politik. I en krympande kyrka kommer röster om att kyrkan ska få ”en vassare kant”, konstaterar ärkebiskopen.

– Man kan lätt backa hem, bland sina vänner. Men då blir man inte så relevant för samhällsutvecklingen. Då kanske det handlar mera om ”hamnar jag i himlen?”

Däremot är det viktigt att kyrkans politiska engagemang utgår från ”att vi har Jesus som vår stora förebild och försonare”.

– Annars kan vi lika gärna vara kommunala, eller en välgörenhetsorganisation.

Finns det risk att kyrkan är på väg däråt, och glömmer det heliga?

– Ja. Ibland är man så upptagen av alla dumheter som kyrkan har gjort genom åren att man hela tiden ber om ursäkt. Men det är faktiskt inte så att kristen tro har stått emot människovärde eller att fattiga får sin rätt. Kristna människor har tvärtom verkat för sånt. Vi ska vara stolta över det.

Pensioneras nästa år

Anders Wejryd valdes år 2006 till Svenska kyrkans 69:e ärkebiskop.

Wejryd växte upp i Västerås och talar tydlig västmanländsk dialekt. Han prästvigdes 1972 i Västerås stift. 1987 utsågs han till direktor för Ersta diakonisällskap i Stockholm. 1995 blev han biskop i Växjö stift.

Ärkebiskopen har tre vuxna barn och är gift med Kajsa, som jobbar som skolchef i Uppsala kommun.

Han fyller 65 år i augusti och går i pension i juni nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.