Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kyrkan-soker-forsoning-med-samerna/

SVERIGE

Kyrkan söker försoning med samerna

Bild 1 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 7
Foto: Johannes Marainen
Bild 7 av 7
Foto: Eva Tedesjö

Det är samernas nationaldag och marknad i Jokkmokk i dag. ”Ring så spelar vi” direktsänds från Folkets hus. Samtidigt kommer Svenska kyrkan med en rannsakning av sin historia, om hur kyrkans män öppnade för rasbiologi och skallmätningar, hur renskötarnas barn sorterats ut och fått sämre utbildning. – Det handlar om massiva kränkningar av mänskliga rättigheter, säger ärkebiskop Antje Jackelén. DN:s Elisabeth Åsbrink och Eva Tedesjö reste till Jokkmokk och träffade människorna som drabbats.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.