Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kyrkor i Sundsvall ber för sexbutik

Sundsvalls kyrkor ber för att en sexbutik i staden ska stänga. ”Alla får tro på vad de vill, men jag tycker synd om människor som lever i en sluten värld”, säger butiksägaren.

Sedan några veckor tillbaka har Dragan Bratic drivit en sexbutik i Sundsvall. Butiken erbjuder även erotisk show med dansande, lättklädda kvinnor och män. 

Verksamheten får nu Sundsvalls kyrkor att reagera starkt. Präster och pastorer från stadens kristna råd har träffats för att be för att ägaren ska bli frälst och butiken stänga, skriver Sundsvalls nyheter.

– Rådet träffades i torsdags för att be. Vi ber alltid när vi träffas, så det är ingenting konstigt. Vi kommer att träffas igen under nästa vecka för att prata om butiken. Vad vi kan göra och vad vi har kommit fram till, säger Helena Andersson, ordförande i Sundsvalls kristna råd.

Det är framförallt exponeringen av kvinnokroppen under de erotiska showerna som upprör Helena Andersson. Även om de drar publik tycker hon inte att det är moraliskt försvarbart.

– Jag tror att någonting fattas om man går iväg för att ägna sig åt det här. Kanske att man söker efter mening och innehåll på något annat plan, säger hon. 

Butikens läge är även något som upprör församlingsmedlemmarna. Den ligger i ett hyreshus med flera barnfamiljer.

– Vi tycker inte att det för någonting gott med sig. Den här verksamheten är ingenting vår stad kan stå för, att objektifiera kvinnor på det här sättet, säger Helena Andersson.

Butiksägaren Dragen Bratic menar att butiken och de erotiska showerna representerar någonting vackert och naturligt.

– Bra att folk ber, jag och min familj går också i kyrkan. Men jag tycker att de kan be för viktigare saker än mig. Alla får tro på vad de vill, men sex är naturligt och fint, säger han och riktar en känga åt personer som inte förstår eller kan uppskatta butiken och dess innehåll:

– Jag tycker synd om människor som gått i en stängd skola och lever i en stängd värld. Istället för att be kunde kyrkan till exempel betala mig en slant så att jag kan komma och föreläsa, säger Dragan Bratic.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.