Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

L: Avskaffa politiskt tillsatta nämndemän

Foto: TT

De politiska partierna bör inte längre sköta rekryteringen av nämndemän, anser Liberalernas rättspolitiska arbetsgrupp. Enligt förslaget ska ansvaret i stället läggas på Domstolsverket.

– Det är ett principiellt problem att nämndemän dömer partipolitiskt, säger Roger Haddad (L).

Systemet med nämndemän som rekryteras av de politiska partierna har länge varit omdiskuterat. En brist är att nämndemannakåren inte är representativ för befolkningen som helhet. Bland annat är medelåldern högre.

2013 föreslog en utredning att man skulle komplettera rekryteringen via partierna med en så kallad fri kvot där vem som helst kunde nominera sig själv eller någon annan till uppdraget. Förslaget blev inte verklighet och nu vill Liberalerna gå ännu längre.

– Vi föreslår att det här helt och hållet ska skötas utanför partierna. Det är bättre att Domstolsverket utvärderar om en person är lämplig att sitta i domstol. Då kan den som är intresserad ansöka, skicka in sina referenser och kallas till intervju, säger Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiske talesperson.

Han varnar framför allt för tendensen att domstolarnas beslut politiseras. En studie från Uppsala universitet visade för ett par år sedan att det fanns ett samband mellan nämndemännens politiska hemvist och beslut i asylärenden i migrationsdomstolarna. Chansen till bifall var större när avgörandet låg hos miljöpartister, vänsterpartister eller kristdemokrater. Med sverigedemokratiska nämndemän var sannolikheten för avslag större.

– Det är ett principiellt problem att nämndemän dömer partipolitiskt. Det har blivit mer tyckande. Detta har utretts och stötts och blötts men staten har aldrig agerat med kraft. Hela principen är att domstolarna ska vara oberoende av vad vi politiker tycker. Det fungerar inte så i dag tycker vi och då är det nödvändigt att vi renodlar detta, säger Roger Haddad.

Liberalerna vill sedan tidigare att nämndemännen avskaffas i de högre instanserna hovrätt och kammarrätt. Dessutom vill de skärpa utbildningskraven.

– Det har länge funnits kritik mot att många är okunniga om grundläggande regler om jäv och sekretess, säger Roger Haddad.

Det mest uppmärksammade jävsfallet på senare år gäller den omfattande rättegången rörande mord inom den organiserade brottsligheten i Södertälje. Den fick tas om efter att det uppdagats att en nämndeman satt på dubbla stolar.

Liberalernas förslag om nämndemännen ingår i ett större arbete där partiet vill skärpa sin profil i rättsfrågor. Ett nytt program på området läggs fram på Liberalernas landsmöte i höst.

Läs mer: Ewa Stenberg: Kritiken mot systemet ökar.

Fakta. Nämndemän

Cirka 8 000 nämndemän tjänstgör i svenska domstolar. De avgör mål tillsammans med juristdomarna i tingsrätter, förvaltningsrätter, kammarrätter och hovrätter.

Nämndemännen nomineras av de politiska partierna och utses av kommun- eller landstingsfullmäktige.

Det krävs att man är myndig och svensk medborgare. Man får inte vara försatt i konkurs. En kontroll görs i belastningsregistret.

Källa: Domstolsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.