Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/l-hoppas-att-akuta-lss-problem-ska-losas-under-aret/

Sverige

L hoppas att akuta LSS-problem ska lösas under året

Bengt Eliasson (L) vill att de mest akuta LSS-problemen ska lösas under årets lopp. Foto: Naina Helen Jåma/TT

För några veckor sedan kom förslaget om att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov i en kommande LSS-lagstiftning. Enligt Bengt Eliasson (L) finns mycket kvar att göra, men han hoppas att de ”akuta problem” som finns kan lösas under årets lopp. 

Rätta artikel

I dag skriver Dagens Nyheter om Kim Svensson i Kristianstad som ska få sin assistans indragen av Kristianstads kommun. Debatten om LSS och assistansersättningen har pågått under flera år. LSS-utredningen som presenterades i januari fick skarp kritik, bland annat efter förslaget om att personer under 16 år inte ska omfattas av personlig assistans. 

I januariavtalet fanns samtidigt en bred politisk enighet om att säkra hög kvalitet för assistansen, men också för att det ska tillsättas en ny utredning. I linje med avtalet kom nyligen ett delförslag från regeringen om att andning och sondmatning ska klassas som grundläggande behov i en kommande LSS-lagstiftning. 

Joakim Spångberg är presskontakt på socialdepartementet hos socialminister Lena Hallengren (S). I ett mejl skriver han att hela LSS-utredningen inte kommer att göras om eftersom ”det är en mycket gedigen utredning”, men att delar av assistansen ska utredas på nytt, exempelvis kring egenvård. 

Vidare skriver han att man jobbar med att analysera förslagen i den utredning som gjorts utifrån vad som är överenskommet i januariavtalet. 

Jag tycker heller inte att den ska skickas på remiss.

Bengt Eliasson (L) som varit Liberalernas förhandlare i frågan delar inte bilden av att den utredning som gjorts är gedigen. 

– Det håller jag inte med om. Jag tycker heller inte att den ska skickas på remiss. De bärande delarna i den är ett så stort hot mot LSS och assistansen, vilket innebär att det är att göra om och att göra rätt som behövs. Vi kommer inte att gå med på att utredningen inte görs om, säger han.

Bengt Eliasson hoppas att förhandlingarna mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kan fortsätta så snart som möjligt och resultera i att det inom några månader lagts fram politiska förslag på hur de mest akuta problemen kan lösas. Hans förhoppning är att människor ska märka av förändringarna i år.