Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

L-politiker: Nu måste rikspolischefen agera

Roger Haddad, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Liberalerna.
Roger Haddad, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: Thommy Tengborg / TT

Roger Haddad, riksdagsledamot och Liberalernas rättspolitiska talesperson, reagerar starkt på DN:s avslöjande om polisens nedtystade larmrapporter om sexövergrepp mot kvinnliga festivalbesökare. Han förväntar sig att rikspolischef Dan Eliasson tillsätter en internutredning om vad som hänt.

– Sexövergrepp, oavsett vilka som gör sig skyldiga till dem, är allvarliga saker. Det är ytterst beklagligt att det vi fått läsa om i kväll inte har kommit fram tidigare. Polisen ska agera professionellt, inte låta sig styras av vad eller hur skilda politiska partier kan tänkas komma att agera, säger Roger Haddad, med hänvisning till en polischefs uppgift om att polisen ”ibland inte vågar säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna”.

Haddad vill se att polisledningen nu agerar, att en internutredning tillsätts för att klara ut vad som gått fel. Ett alternativ kan, enligt Haddad, vara att Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd granskar ärendet.

– Ytterst handlar detta om förtroendet för svensk polis, som ändå är högt. När allvarliga sexövergrepp rapporteras är det viktigt att de leder till anmälan och utredning. Juridiken måste ha sin gång, därefter får politiker dra sina slutsatser, säger Haddad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.