Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/l-toppen-eva-nordmark-ar-respektlos/

Svensk politik

L-toppen: Eva Nordmark är respektlös

Liberalernas Gulan Avci.
Liberalernas Gulan Avci. Foto: Roger Turesson

Liberalerna kritiserar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för att hon inte följer januariavtalets punkt om en förändrad arbetsrätt. 

– Hon borde istället ägna mer tid åt att försöka hantera den massarbetslöshet vi är på väg att få nu, säger Gulan Avci (L).

I en DN-intervju slog arbetsmarknadsminister Eva Nordmark fast att regeringen som en del av januariavtalet kommer att driva igenom stora förändringar av arbetsrätten. Men hon understryker att de förslag till förändringar som nyligen presenterades måste omarbetas och riktar kritik mot samarbetspartierna.

– Det är oseriöst när Nyamko Sabuni säger att det i princip inte finns något att diskutera, sade Eva Nordmark.

Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci är kritisk till ministerns uttalande.

– Det är problematiskt att Eva Nordmark gång på gång är ute och kritiserar arbetsrättsutredningen, säger hon.

Foto: Paul Hansen

Utredningen om en förändrad arbetsrätt lades fram den 1 juni och har nu skickats ut på remiss. Arbetsmarknadsministern har underkänt utredningens slutsatser och menar att flera av förslagen måste justeras. Gulan Avci reagerar på att Eva Nordmark kräver tuffa förhandlingar när remisstiden har gått ut.

– Vi hade de tuffa förhandlingarna förra våren när hon inte var arbetsmarknadsminister. Det här är ett respektlöst sätt att visa att man inte hedrar januariavtalet när man gång på gång underkänner det viktiga arbete som hennes partikamrat Ylva Johansson bidrog till att genomföra, säger Gulan Avci. 

Är det inte rimligt att analysera utredningens resultat och se vad man ska gå vidare med och vad som behöver skruvas på?

– Det står väldigt tydligt i januariavtalet att det är utredningens förslag som vi går vidare med om arbetsmarknadens parter inte kommer överens om en lösning. Men det är klart, om det kommer in synpunkter från Arbetsdomstolen om en teknisk fråga så måste vi titta på det. Vi är beredda på småjusteringar men det Eva Nordmark gång på gång går ut och säger är att det ska vara tuffa förhandlingar, säger Gulan Avci.

Arbetsmarknadsministern vill bland annat se över om situationen för äldre löntagare riskerar att försämras om utredningens förslag genomförs. Enligt utredningens egen konsekvensanalys kommer förändringarna av arbetsrätten inte att leda till ökad sysselsättning eller lägre arbetslöshet. Däremot kommer det att bli lättare för unga och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Det sker på bekostnad av äldre löntagare som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet.

– Jag köper inte den typen av resonemang. Det ministern gör är att hon ställer grupper mot varandra. Vi behöver en förändring som skapar viktiga vägar in för dem som står utanför, det vill säga framför allt unga och nyanlända, säger Gulan Avci.

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt