Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

L vill att unga ska kunna skickas i fängelse direkt

Partiledare Jan Björklund (L) har att hantera partiets inre stridigheter i synen på Sverigedemokraterna när riksmötet inleds i helgen.
Partiledare Jan Björklund (L) har att hantera partiets inre stridigheter i synen på Sverigedemokraterna när riksmötet inleds i helgen. Foto: Roger Turesson

Slopa straffrabatten för unga brottslingar och inför särskilda jourdomstolar som kan skicka ungdomar i fängelse omgående – det föreslår Liberalerna.

– Det pågår en kamp mellan de kriminella gängen och rättsstaten. En sak måste stå alldeles klart: den kampen måste sluta med att rättsstaten vinner, säger partiledaren Jan Björklund.

Inför helgens samling med kommunpolitiker från hela landet lanserar Liberalerna en rad skärpningar inom rättspolitiken. Tidigare i veckan öppnade L för anonyma vittnen och i tisdags föreslog partiet att polislönerna bör höjas med i genomsnitt 4 000 kronor i månaden.

Enligt partiledaren Jan Björklund beror satsningarna på att gängkriminaliteten håller på att ta över i några av våra utsatta förorter och att staten måste agera kraftfullt för att bryta utvecklingen.

Nu föreslår L också att det inrättas särskilda jourdomstolar för unga kriminella. Domstolarna ska i första hand hantera brottslingar mellan 15 och 25 år.

– Vi ser att många i gängen är unga och där fungerar inte vår rättsstat i dag. Lagstiftningen har förutsett att tungt kriminella är äldre. Här krävs förändringar, säger Jan Björklund.

Poängen med att inrätta jourdomstolar är att de unga ska få en snabb påföljd.

– När du är 20 år och blir ertappad med att gå med ett skarpladdat vapen är det oftast så att du knallar ut från polisstationen samma dag och blir sedan kallad till domstolsförhandling flera månader senare. Men är man 20 år så måste det få en omedelbar konsekvens, säger Jan Björklund.

Han menar att bevisläget i många fall är rätt så entydigt att det skulle gå att göra domstolsbehandlingen mycket snabbare än vad som sker i dag. Jourdomstolarna ska ha öppet på kvällar och helger så att processen kan ske omgående, och så och straffet ska kunna börja avtjänas direkt.

– Om det slutar i ett fängelsestraff så ska det i princip kunna påbörjas omedelbart, säger Jan Björklund.

L vill också att den så kallade straffrabatten för unga förbrytare mellan 18 och 21 år tas bort.

– Det är olyckligt att straffpåföljderna för den som är myndig blir för svaga. Rätt många är tidigt näst intill livsstilskriminella. Det ger fel signal att hålla på med den här straffrabatten, man ska ha samma straff som de äldre. Är man myndig så är man myndig, säger Jan Björklund.

Läs mer: Regeringsutredning om snabbare lagföring

Han medger att beslut om tuffare tag mot brottslingar kan leda till att samhällsklimatet blir hårdare.

– Det är ofrånkomligt att det blir ett tuffare samhällsklimat där vi har den tunga brottsligheten. Men det finns inget alternativ, vi måste bekämpa den.

Han medger även att det finns en risk att unga som hamnar i fängelse kan fastna i brottslighet genom att umgås med andra kriminella.

– Det sitter många tungt kriminella på våra anstalter och kriminalvården måste arbeta med att separera dem från de yngre. Fängelsestraffet är det som svider. Sedan måste samhället mot slutet av straffet hjälpa till med olika anpassningsåtgärder. Det är ingen lösning att samhället inte reagerar, säger Jan Björklund.

De senaste förslagen innebär inga stora kostnader för statskassan, enligt Jan Björklund. Men att höja polislönerna och även genomföra partiets försvarssatsningar kräver många miljarder. Finansieringen redovisas i kommande budgetar.

– Rättssamhälle och försvar är statens kärnuppgifter. Det har Sverige slarvat med under lång tid och vi är medansvariga. Men den notan kommer vi inte att kunna springa ifrån och den måste betalas. För vår del så kommer satsningarna på försvaret, polisen och skolan att gå före en sänkning av skattetrycket, säger Jan Björklund.

Läs mer: Liberalerna vill höja polislöner.

Fakta.

Moderaterna föreslog i regeringsställning att straffrabatten för unga skulle slopas och fick då stöd från de övriga allianspartierna. Förslaget genomfördes dock aldrig.

Även Sverigedemokraterna har föreslagit att straffrabatten för unga mellan 18 och 21 år ska tas bort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.