Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Läckan USA vill täta finns i Solna

Foto: Privat
Här – från en källare i Solna – sprids dokumenten som USA fruktar. Datorerna i lokalen är spindeln i nätet när topphemliga läckor blottas på webbsajten Wikileaks. Vita huset gör nu allt för att stoppa materialet.

Solna, 26 juli 2010. Datatrafiken i webbhotellets kontor i Solna går ovanligt intensivt. Det här är dagen när sajten Wikileaks hittills största läcka släpps och miljontals personer världen över vill läsa innehållet.

– Vi har sett en kraftig peak i trafiken sedan publiceringen, trots att dokumenten rent tekniskt inte innehåller någon särskilt stor datamängd, säger 27-årige Mikael Viborg.

I ett gammalt skyddsrum i en källarlokal i Solna finns datorerna som får Obama att rysa och som USA gör allt för att stoppa. Det här är en av huvudkällorna till den hemliga datatrafiken.

Wikileaks verkar i skydd av de svenska grundlagarna. Dagens Nyheter träffar den svenska nyckelpersonen utanför serverhallen. Ovanför dörren finns ett stort aggregat som blåser ut varmluft från alla datorer som behöver kylas. Vi ger honom löftet att inte avslöja den exakta platsen på servrarna.

Av säkerhetsskäl blir vi inte insläppta i lokalen, utan får nöja oss med att se bilder på datorerna som hjälper till att sprida Wikileaks obekväma avslöjanden.

Även om de hemliga dokumenten kopieras på flera platser i världen och dessutom sprids från Belgien och Polen, är det från denna lokal som en stor del av dokumenten förmedlas.

Nyligen blottades USA:s krigsdagbok i Afghanistan inför världens ögon och fler avslöjanden av ännu värre karaktär har redan aviserats. Vita huset har vädjat till Wikileaks att inte publicera fler handlingar och amerikanska UD hävdar att sajten sätter tusentals amerikanska soldaters liv på spel.

– Det är viktigt att det finns sådana som erbjuder tjänster även till de obekväma kunderna. Wikileaks kontaktade oss för flera år sedan och behövde en tunneltjänst. Då visste vi redan vad de sysslade med för typ av verksamhet och som jag ser det är den här typen av verksamhet viktig för att en demokrati ska kunna fungera, säger Mikael Viborg.

Tar du inte en stor risk?

– Jag tar ingen risk i att upplåta plats till en kund till att börja med. Begår kunden något fel är det deras personliga ansvar. Beträffande Wikileaks har jag själv hittills inte fått någon begäran från någon som vill stänga ner sidan.

Han har en kandidatexamen i juridik vid Uppsala universitet och erbjuder samtidigt sina kunder en genomgång av den svenska tryckfrihetsförordningen. Viborg betonar däremot att det är Wikileaks självt som sköter publiceringen av sina dokument och att han endast förmedlar datatrafiken.

– Vi har ingen kontroll över vad som publiceras. Vi är ingen del i Wikileaks på så sätt. Vi väljer att inte göra några moraliska bedömningar i vad publikationerna gäller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.