Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Läckta provfrågor kan strykas

De fyra ord från högskoleprovets ordförståelseavsnitt som läckte ut i förväg på internet i lördags kan komma att strykas, säger Lennart Ståhle, stabschef på Högskoleverket.

Provkonstruktören Umeå universitet tittar nu på frågan. Högskoleverket försöker också se hur fler läckor kan förhindras.

– Det är förmodligen någon handhavanderutin som gått snett, vi ska studera det ingående, säger Ståhle.

Det är första gången i högskoleprovets historia som läckor har förekommit, enligt Ståhle.

Högskoleprovet i lördags var den andra upplagan av nya högskoleprovet, med mer matte och mindre ordförståelse.

Har rutinerna förändrats efter det att nya högskoleprovet infördes?

– Läckan har inget att göra med provets förändringar, säger Ståhle.

Orden placebo, cellofan, bohemisk och kortege läckte ut 18 minuter innan provet började klockan 14. Trots att eventuellt endast ett fåtal kunde ta del av orden på internet överväger man alltså att stryka dem.

–  Även om det bara var en person så har den personen haft en fördel. Tar vi bort orden blir det lika för alla, säger Ståhle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.