Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/laddad-slutspurt-i-wilma-malet-aklagaren-rok-ihop-med-expertvittne/

Sverige

Åklagaren rök ihop med expertvittne i rättegången om misstänkta mordet på Wilma Andersson

Dag åtta av mordrättegången i Uddevalla var vikt för försvarets vittnen.
Dag åtta av mordrättegången i Uddevalla var vikt för försvarets vittnen. Foto: Jonas Lindstedt

Det laddade fallet kring Wilma Anderssons död i Uddevalla fick en osedvanligt laddad slutspurt när åklagaren och försvarets expertvittne rök ihop.

”Du är betald och inte utbildad”, sa åklagaren till vittnet som just underkänt hans analyser. ”Du är partisk och oförskämd”, svarade vittnet. 

Efter två signaler kopplas bildlänken upp i Uddevalla tingsrätt. En man med knäppta händer och kort vitt skägg träder fram. När ljudet slås på riktar rättens ordförande sig mot bilden med en klassiskt klingande fråga:

”Sonny Björk, antar jag?”

Jo, det är den pensionerade kriminalteknikern som varit med i Palmegruppen, men som nu på uppdrag av försvaret granskat brottsplatsundersökningen i Uddevalla, och underkänner slutsatserna som görs där. 

Åklagaren har visat bilder på blodspår som säkrats med så kallad Bluestar-teknik. Det lyser ultrablått över stora delar av golvet och på sängöverkastet syns det som många vill se som de knallblå konturerna av en människokropp. Sonny Björk säger att bilderna vilseleder.

– Det här är ett fantastiskt medel när det gäller hitta blod. En centiliter utspätt blod kan spåras i hundra liter vatten. Det vi ser här kan vara några droppar bara, som torkats runt. 

De tre blodiga fotspår från den mordåtalade expojkvännen som hittats i lägenheten har inte heller analyserats objektivt enligt Björk. Försvaret borde ha fått ge en alternativ hypotes – kanske var blodet upptorkat av någon annan och sen trampade pojkvännen i den fukten och satta spår? 

Liknande frågetecken hittar Sonny Björk på flera håll i analyserna och landar i slutsatsen att man inte kan fastställa när eller hur Wilma Andersson dog. På rak fråga från försvaret om det kan ha varit en olycka, svarar han ja. Och på nästa fråga, om man kan utesluta att det var av egen förskyllan, självmord, svarar han:

– Nej, det går inte.

Sedan är det åklagare Jim Westerbergs tur att fråga ut Björk. Det blir en syrlig och irriterad ton. Den pensionerade utredaren får frågan om han är akademiker, och det är han ju inte. Han får också frågan om han alltid är kritisk till Nationellt forensiskt centers analyser, och det är han, visar det sig – så länge försvarssidan inte får föreslå alternativhypoteser till dem. 

– I en perfekt värld skulle väl åklagaren kunna formulera sådana, säger Jim Westerberg.

– Nej, säger Björk, det förutsätter att ni är objektiva, och det är ni ju inte.

– Har du fått betalt för din granskning åt försvaret, kontrar Westerberg.

– Det är en oförskämd fråga. Ingen av oss jobbar väl gratis, fräser Björk. 

På tisdagen hålls slutpläderingarna i det här laddade fallet där Wilma Anderssons expojkvän står åtalad för mord och brott mot griftefriden. Det mest övertygande beviset mot honom är den kroppsdel som hittats i hans garderob. 

Läs fler nyheter från Västsverige här 

Ämnen i artikeln

Uddevalla
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt