Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lag-nasta-ar-sverige-och-finland-far-forsvara-varandra/

Sverige

Lag nästa år: Sverige och Finland får försvara varandra

Finlands president Sauli Niinistö och försvarsminister Peter Hultqvist överlade på fredagen i Helsingfors. Foto: Axel Oweling

Från den 1 januari nästa år ska en ny lag göra det möjligt för militära förband från Sverige och Finland att försvara varandras länder. Redan i mars kommer 1.500 finska soldater hit för att öva försvarskrig i Norrbotten.

Mikael Holmström
Rätta artikel

– Det här är den största finska kontingenten vi har haft i någon övning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN från Helsingfors. Där hade han på fredagen överläggningar med president Sauli Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö.

Den stora svenska arméövningen Northern Winds hålls i östra Norrbotten den 18-27 mars. De 1.500 finländarna och 3.000 svenskar bildar en brigad med 4.500 militärer. Övningsfienden blir den norska Brigade Nord med 4.500 soldater, inklusive trupp från Storbritannien och USA.

– När det gäller den svensk-finska relationen är det ett ordentligt bevis på hur det försvarspolitiska samarbetet utökas steg för steg. Signalerna på finsk sida är att vi ska fortsätta på den väg vi har valt, säger försvarsministern.

Ett viktigt steg blir en lag som gör det möjligt för Finland och Sverige försvara varandra. 

– Vi räknar med att lägga en proposition för riksdagen i juni och att lagen kan träda i kraft från den 1 januari 2020. Då kan man snabbare fatta beslut och i en krissituation kunna bistå varandra, säger Peter Hultqvist.

Lagförslaget bygger på en utredning från april 2018. Efter regeringsbeslut ska man kunna bistå varandra militärt vid till exempel ubåtsjakt. Att sända svensk trupp till Finland för att möta ett angrepp kräver godkännande av riksdagen.