Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Låg oidentifierad i bårhus i sex månader – nu granskar JO fallet

Eva Paulsson sökte efter sin försvunne son i sex månader. Hela tiden låg hans kropp på ett bårhus utan att polisen lyckades identifiera honom.

Nu ska JO granska fallet, som Aftonbladet var först att rapportera om.

Jimmy Granberg, då 33 år, försvann den 11 februari i fjol. Familjen blev snart oroliga när de inte hörde något och efterlyste honom hos polisen och i sociala medier.

Månaderna gick utan att de fick veta vad som hänt. 

Men redan någon dag efter att han försvunnit påträffades han död i ett garage i Stockholm. Han hade inga id-handlingar på sig och lades i ett kylrum i Solna. Enligt obduktionen dog han av hjärtmuskelinflammation, vilket troligen var en följd av att han hade ett narkotikamissbruk.

Jimmy Granberg var skriven hos sin mor i Uppsala och familjen hade kontaktat polisen där.

Jimmy Granbergs familj sökte efter honom i sex månader innan de fick veta att han var död och att hans kropp legat i ett bårhus under hela tiden.
Jimmy Granbergs familj sökte efter honom i sex månader innan de fick veta att han var död och att hans kropp legat i ett bårhus under hela tiden. Foto: Privat

Han hade flera tatueringar, sitt förnamn och stjärntecken på halsen och hans familjemedlemmars förnamn på armen. Men polisen lyckades inte identifiera den döda mannen. Rättsmedicinalverket hade registrerat hans vikt som 152 kilo – vilket var 55 kilo mer än han verkligen vägde – och polisen letade alltså efter en rejält överviktig person.

Det var det första som gick fel i undersökningen. Att han anmäldes försvunnen i ett län och hittades i ett annat blev också till ett problem.

– Vår avdelning fokuserar framför allt på försvunna personer i Stockholm city och Lidingö. Sen har vi skickat ut förfrågningar till polisen i andra län, sa polisinspektör Mats Kemi till Aftonbladet i oktober.

Han sa också till tidningen att anmälan som familjen gjort inte innehöll tillräckliga signalement, vilket Eva Paulsson tycker är underligt.

– Han hade massor med kännetecken. Det här har blivit så fel ända från början. Det är så dåligt skött, säger Eva Paulsson.

Familjen anmälde honom också försvunnen till Missing People, och det var slutligen uppgifterna i den anmälan som gjorde att polisen lyckades identifiera honom. Genom att söka i deras system hittade polisen slutligen en träff på hans signalement.

Att vikten blivit felregistrerad upptäcktes inte förrän begravningsbyrån ringde familjen och sa att han inte skulle rymmas i kistan de beställt.

– De ringde flera gånger om det och sa att de fått uppgiften bekräftad av rättsmedicin. Jag sa att det är omöjligt att han skulle ha vägt 152 kilo, säger Eva Paulsson.

Först då vägdes kroppen om och familjen fick förklaringen att bårens vikt felaktigt räknats in när kroppen vägdes första gången.

Nu ska Justitieombudsmannen granska fallet. Rättsmedicinalverket har uppmanats yttra sig om familjens anmälan och uppgiften att polisen fått felaktig information om mannens vikt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.