Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lag ska ge färre plastpåsar i EU

2010 använde vi i genomsnitt 198 påsar per person och år i EU.
2010 använde vi i genomsnitt 198 påsar per person och år i EU. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Användningen av plastpåsar i EU ska minska. Men uppgörelsen om de nya EU-reglerna innebär att länderna får bestämma hur det ska ske och det blir svårt att kontrollera om den nya lagen följs.

EU-parlamentet och rådet, medlemsländerna, är nu överens om nya EU-regler som ska minska användningen av plastpåsar.

– Uppgörelsen är en grön seger, tycker EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP) som har följt förhandlingarna.

Bakgrunden är att förbrukningen av plastkassar i EU har ökat kraftigt. 2010 använde medborgarna i EU i genomsnitt 198 påsar per person och år och mer än 8 miljarder kassar förvandlades till svårnedbrytbara EU-sopor.

Skillnaderna är dock stora. I flera länder i östra EU används årligen upp till 500 plastpåsar – i Sverige är motsvarande siffra 100 per person och år.

EU-målet är nu att förbrukningen ska ned till 90 påsar per person och år fram till 2019 och sedan till 40 påsar per person och fram till 2025.

Uppgörelsen innebär att EU-länderna kan välja mellan att införa en avgift på plastpåsar eller att på annat sätt minska användningen.

EU-parlamentet fick dock släppa kravet på förbud mot så kallad oxo-plast, som anses ovanligt svår att bryta ned. Storbritannien motsatte sig ett förbud och Sverige sade också nej eftersom det saknades en analys av konsekvenserna.

Nu ska kommissionen först utreda frågan.

Men Sveriges regering ville helst att de nya EU-reglerna skulle gälla lika för alla, eftersom de annars blir svåra att kontrollera.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har också haft invändningar. Det har tolkats som att han tänkte dra tillbaka lagförslaget och på sätt visa att den nya kommissionen inte vill att EU ska syssla med detaljer.

Men i går förklarade Timmermans att han visst anser att EU ska försöka få ned användningen av plastpåsar, men att han undrar hur länderna ska tillämpa de nya reglerna.

Är inte risken att lagen blir ett slag i luften när alla får göra som de vill?

– Nej, det finns ändå viss statistik. De länder som inte minskar användningen av plastpåsar får skämmas, hoppas Linnéa Engström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.