Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lagändring ger rätt till större register

Den 1 mars nästa år träder den nya polisdatalagen i kraft. Den ökar polisens möjlighet att registrera dna, fingeravtryck och fotografier på dömda och misstänkta personer, men kraven ökar också på att gallra och plocka bort gamla uppgifter som inte längre behövs.

Riksdagen antog den nya lagen i april 2010. Till skillnad från FRA-lagen klubbades polisdatalagen igenom utan någon större debatt, trots att lagen innehåller flera viktiga förändringar.

Tanken är att den ska öka polisens möjligheter att registrera personer för att kunna bekämpa brott. En viktig förändring är också att den ökar möjligheterna till utbyte av information från registren mellan olika länder.

Men polisen måste efter lagändringen arbeta mer aktivt med registren. Om uppgifter inte längre behövs ska de plockas bort.

Lagen reglerar dna-registret, där dömda personer får finnas med. I fingeravtrycks- eller signalementsregistret får dömda och misstänkta personer finnas med. Där får fingeravtryck, signalement, foto och även videoupptagning registreras.

Innan Rikspolisstyrelsen inhandlar ett datasystem för att känna igen ansikten kommer en särskild grupp att närmare utreda om den nya polisdatalagen innebär några särskilda krav på systemen.

– Vi kommer att göra en analys av rättsläget. Men den nya lagen ger polisen en tydligare möjlighet att arbeta med brottsbekämpning, säger Per Blomqvist, chef för utredning och lagföring på RPS polisavdelning.

Den närmaste veckan kommer RPS att fatta beslut om exakt när det nya systemet ska inhandlas. Det mesta talar för att det dröjer till nästa år, av budgetskäl.

– Det finns ett stort behov av ett system med ansiktsigenkänning. Men vi har blivit tvungna att revidera våra IT-planer och måste kanske prioritera några andra satsningar under 2011, säger Per Blomqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.