Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lagändring ledde inte till fler utvisningar

Lagändringen skulle leda till att fler personer med avslag på sin asylansökan skulle lämna landet frivilligt.
Lagändringen skulle leda till att fler personer med avslag på sin asylansökan skulle lämna landet frivilligt. Foto: TT

I somras drogs rätten till bistånd in för personer som fått nej på sin asylansökan. Målet var bland annat att fler skulle lämna landet frivilligt. Men så har inte blivit fallet – i stället har en tredjedel av personerna gått under jorden.

En av personerna som påverkas av ändringen är 40-åriga Anna Stankevitch, som bor i Karlskrona med sin mamma. De kommer från Belarus och har fått nej på sina asylansökningar, men säger att de riskerar förföljelse om de återvänder, och menar att de förgäves har försökt skaffa pass för hemresan.

Fram till den 1 juni förra året fick de 42 kronor per person från Migrationsverket eftersom myndigheten bedömer att de är samarbetsvilliga. Men efter en lagändring drogs pengarna in. Mycket tyder på att de inom kort också kommer att vräkas från sin lägenhet, som ägs av Migrationsverket.

– Om vi blir avhysta vet jag inte vad vi kommer att göra. Vi får kanske leva på gatan, säger Anna Stankevitch.

Hittills har avhysningen skjutits upp eftersom kvinnorna har överklagat ärendet till tingsrätten.

Lagändringen var ett resultat av en överenskommelse mellan regeringen och alliansen hösten 2015. Politikerna menade att personer som fått avslag på sina asylansökningar inte ska uppmuntras att stanna kvar i Sverige genom att i vissa fall beviljas en mindre summa i ersättning av staten. Nu försvann även möjligheten att i några fall bo kvar på Migrationsverkets boende trots avslag.

Foto: Privat

Läs mer: Nu börjar personer med utvisningsbeslut att vräkas

Dessutom skulle ändringen skapa ytterligare incitament för att återvända frivilligt, menade politikerna. Men så har inte blivit fallet, visar nya siffror från Migrationsverket.

Av de 4.200 personerna som förlorade sitt bistånd har bara 136 personer återvänt frivilligt. 57 personer har utvisats med tvång och 1.400 personer har gått under jorden. Resten bor på olika platser i landet i egna boenden.

”Utifrån statistiken verkar inte lagändringen gett önskad effekt om att fler ska återvända frivilligt”, skriver Migrationsverket i sin årsredovisning.

Läs mer: Politikerna överens om flyktingåtstramningar

Redan innan lagändringen fanns tvivel om dess effekter. I sitt remissvar varnade Migrationsverket för att fler personer skulle gå under jorden om ändringen infördes.

Anna Stankevitch menar att ändringen är ogenomtänkt.

– Det är inte alltid de asylsökandes fel att de inte kan återvända till sitt hemland, säger hon.

DN har under två dagar sökt migrationsminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. Han meddelar dock att han inte har tid att kommentera Migrationsverkets siffror.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.