Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lagarna-mot-hedersbrott-skarps/

Svensk politik

Lagarna mot hedersbrott skärps

01:03. Lagarna mot hedersbrott skärps, meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) och Liberalernas partisekreterare Juno Blom vid en pressträff.

Lagarna mot hedersbrott skärps. Regeringen och samarbetspartierna vill införa ett särskilt barnäktenskapsbrott och ett utreseförbud för barn som riskerar att giftas bort.

– Grumligt hederstänkande har ingen plats i det svenska samhället, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centern vill skärpa reglerna för brott med hedersmotiv. Från och med 1 juli ska ett nytt brott införas: barnäktenskapsbrott. 

– Barn i Sverige ska inte vara gifta och barn ska skyddas från att föras ut ur landet, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Den nya brottsrubriceringen innebär att det blir straffbart att förmå eller tillåta att ett barn ingår ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse.

Samtidigt införs ett utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands för att giftas bort. Den som för ut ett barn i strid med utreseförbudet ska kunna dömas till fängelse i två år.

– Vi vet inte i dag hur många som har förts ut ur landet mot sin vilja, säger Juno Blom.

Förslaget innebär också att det införs en särskild straffskärpningsgrund som innebär att straffet ska skärpas om heder har varit ett motiv för brottet.

– Vi kan aldrig acceptera att människor inte själva får välja vem de ska gifta sig med, säger Morgan Johansson.

Läs mer: Nour blev tvångsgift för att rädda familjens heder