Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Läget ännu låst inför extravalet

Foto: Anette Nantell

Det låsta opinionsläget består. Beskedet om extravalet har inte lett till några stora förändringar, visar DN/Ipsos. ”Ett val i dag skulle endast bekräfta det låsta läge vi fått i riksdagen”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

På en hastigt sammankallad presskonferens den tredje december aviserade statsminister Stefan Löfven att han avser att utlysa extraval. Regeringens budget hade just fallit och enligt S-ledaren var nyval det enda sättet att lösa upp knutarna i svensk politik.

Men DN/Ipsos decembermätning, som är genomförd efter nyvalsbeskedet, visar att opinionsläget består. Alliansen har inte dragit nytta av regeringskrisen och får tillsammans ihop ett stöd på 40,8 procent.

Det tre rödgröna partierna ligger på 44,1 procent, vilket ger en blockskillnad på 3,3 procentenheter.

– Ett val i dag skulle ge ungefär samma mandatfördelning som vi just fått och endast bekräfta det låsta läge vi fått i riksdagen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Andelen osäkra väljare är lika låg som direkt efter riksdagsvalet.

– Det finns inte mycket som talar för att ett extraval i mars skulle resultera i ett radikalt annorlunda valresultat. Politiken är densamma, retoriken densamma. Det talar för att de flesta väljare kommer att hålla fast vid sitt partival, säger David Ahlin.

Socialdemokraterna ser så här långt ut att vara en av få vinnare på extravalet. Partiet ökar med 3,5 procentenheter till 32 procent.

– Socialdemokraternas uppgång är precis på gränsen till att vara statistiskt säkerställd. Det mesta talar för att det har rört sig väljare till S direkt från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, säger David Ahlin.

Socialdemokraterna har dessutom den högsta mobiliseringen av samtliga partier. Av de som röstade på S i september skulle 92 procent rösta på partiet om det vore val i dag.

Den låga andelen osäkra väljare innebär att partierna måste locka över väljare från andra partier, och då helst över blockgränsen, för att öka.

– Det är den stora utmaningen för alla partier. Nu ska de möta väljarna i en ny valrörelse, men de har inga nya besked att komma med, säger från David Ahlin.

Sverigedemokraterna får 12,5 procent i Ipsos mätning och behåller därmed sin position som tungan på vågen.

I flera webbaserade mätningar har partiet legat betydligt högre. Också i den senaste mätningen från Novus, som gör telefonundersökningar, får partiet 16 procent.

Inför riksdagsvalet underskattade flertalet opinionsinstitut Sverigedemokraternas stöd.

– Det finns absolut en risk att Sverigedemokraterna underskattas i väljarbarometrarna inför extravalet. Det är en svår fråga om och i så fall hur man ska förändra den metod som använts under lång tid, säger David Ahlin.

Efter valet i september har vägningen uppdaterats med det nya valresultatet. Ipsos har dock inte förändrat mätmetoderna.

– Sverigedemokraterna innebär en stor utmaning för opinionsinstituten. Det är ännu inte helt utrett varför stödet för SD tenderar att underskattas i de telefonbaserade undersökningarna, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.