Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/laget-ser-battre-ut-for-skogsbranderna-i-landet/

Sverige

Läget ser bättre ut för skogsbränderna i landet

Foto: Niclas Sandberg

Strax efter lunch på fredagen var skogsbranden i Tjällmo utanför Motala under kontroll. Men man fortsätter att vattenbomba området med helikopter. 

På andra håll i landet har många av terrängbränderna kunnat släckas och i skånska Hästveda har de boende börjat få återvända hem.

Rätta artikel

Marie-Louise Svensson var en av de boende som fick återvända hem på torsdagskvällen.

– Det ska bli skönt att få komma hem. Men det är också lite oroväckande att inte veta vad som har hänt hemma medan vi varit borta, säger hon till  SVT Nyheter.

Branden i Hästveda i Hässleholms kommun har härjat i flera dygn men håller på att avta. Enligt Leif Hylander, informationsbefäl vid räddningstjänsten, är det inga synliga lågor men värmespridning under marken kan ligga kvar under lång tid. På torsdagen fick 30 av de 49 evakuerade personerna återvända hem. Räddningstjänsten hoppas kunna skicka hem fler av de boende på fredagen, skriver SVT.

I Tjällmo i Östergötland bröt branden igår igenom begränsningslinjen norrut. Efter en massiv insats med bland annat vattenbombning av helikoptrar lyckades räddningstjänsten tillsammans med hemvärnet, försvaret och MSB få stopp på spridningen och meddelade vid lunchtid att branden var under kontroll. 

– Läget är stabilt. Vi har haft någon enstaka liten brand som blossat upp med öppna lågor, säger räddningsledare Samuel Andersson vid Östra Götaland till SVT Nyheter.

Man kommer fortsätta att vattenbomba med minst två helikoptrar men den slutgiltiga släckningen måste ske från marken, enligt Andersson 

Även skogsbranden i intilliggande Godegård är under kontroll, med bara en enhet kvar på plats.

Skogsbranden i Gislaved i Jönköpings län bedömdes som släckt räddningstjänsten meddelade på torsdagskvällen att de lämnar branden. Även i Gnosjö uppger räddningstjänsten att de har skogsbranden under kontroll och ingen har behövt evakueras.

Läs mer: Räddningstjänsten om bränderna: ”Jobbar på för fullt”

Läs mer: Räddningsledaren: Materialet planerat att vara på plats först i maj och juni