Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lagligt att spionera på civila företag – om målet är staten

FRA:s signalspaning mot ryska företag är laglig så länge det är landets utrikes- och säkerhetspolitik som är i fokus, enligt Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala Universitet. Var gränsen går mot rent företagsspioneri är flytande. ”Men jag bedömer att det FRA gör här är lagligt”, säger han.

Rent företagsspionage – att skaffa information om utländska företag som kan ge svenska företag konkurrensfördelar – får FRA, Försvarets Radioanstalt, inte ägna sig åt.

Däremot är det sedan en lagändring 2007–2008 tillåtet med underrättelseinhämtning riktad mot civila företag, om syftet är att skaffa sig kunskap om landets utrikes - och säkerhetspolitik.  

– I samband med att FRA gavs tillåtelse att signalspana i kabel ändrade man också Försvarsunderrättelselagen och utvidgade den så att den inte bara gällde spaning mot yttre militära hot. Om det gäller ryska statens utrikes- och säkerhetspolitik, då blir det lagligt att spionera på ryska företag, säger han Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet. 

Enligt tv:s Uppdrag Granskning, UG,  inhämtar FRA genom signalspaning information om ryska energiföretag som Gazprom, och delar med sig med USA av uppgifterna. Företagen är dock så hårt knutna till den ryska staten att det inte är något större tvivel om att de är ett legitimt mål, enligt Klamberg. 

Men FRA spanar enligt UG även mot mål i Sveriges baltiska grannländer.

–I den delen var uppgifterna inte så konkreta. Det är svårt att uttala sig. Jag håller med det som sagts att det mycket väl kan vara lagligt – men om det sedan är politiskt lämpligt är en annan fråga.

Ser du inga problem med FRA:s signalspaning mot Ryssland och Baltikum?

– Det jag tycker är problematiskt  är när man samlar in mängder av information om privatpersoner så väldigt brett. Spaning mot stater och företag inom enerigsektorn, som står nära stater, ser jag som mindre problematiskt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.