Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lagradet-lex-lilla-hjartat-bor-inte-goras-till-lag/

Sverige

Lagrådet sågar första förslagen i lex Lilla hjärtat

Foto: Paul Hansen

Lagrådet sågar de första lagförslagen i lex Lilla hjärtat, som ska stärka tvångsvårdade barns rättigheter.

Socialutskottets utkast som lämnades i förra veckan håller inte, enligt ett yttrande som lämnades på måndagen.

Efter DN-reportaget om Lilla hjärtat – flickan som inte fick fylla fyra – tillsattes av regeringen under våren en utredare för att ta fram flera lagförslag för att stärka tvångsvårdade barns rättigheter, en lex Lilla hjärtat. Förslagen ska presenteras senast i februari nästa år. 

Två av tre lagförslag i lex Lilla hjärtat hann bli klara till sommaren, och i förra veckan lämnade socialutskottet remisserna till lagrådet. 

I Lagrådets yttrande, som presenterades under måndagen, meddelas att socialutskottets förslag om en lex Lilla hjärtat inte håller för att göras till en lag.

Lagrådet lyfter flera brister i lagförslaget, bland annat menar man att den ungas relation till sina biologiska föräldrar inte är en av de faktorer som ska beaktas.

Man anser också att faktumet att de allmänna råd från Socialstyrelsen gällande överflyttningar av barn från 2017 inte berörs i lagförslaget innebär att beredningen av förslaget är bristande och att det på grund av detta är svårt att bedöma behovet av lagen.

Lagförslaget innebär i grunden att socialnämnden i en högre grad än nu ska ta hänsyn till att ett barn som vårdas och fostras av någon annan än sina biologiska föräldrar behöver stabilitet och trygghet. 

Bland annat föreslås att frågan om ett familjehem ska få vårdnad om ett placerat barn ska prövas tidigare än de tre år i familjehem som i dag är fallet. Man föreslår också att det placerade barnets vårdplan ska revideras efter två år med syfte att säkre barnets långsiktiga boende.

Lagförslaget har tagits fram som ett så kallat utskottsinitiativ och kommer inte från regeringen utan från Moderaterna, även om ett enigt socialutskott står bakom förslaget.

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt