Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lagstadieelever-hittade-misstankt-skjutvapen-pa-skolgarden/

Sverige

Lågstadieelever hittade misstänkt skjutvapen på skolgården

Uppsala Musikklasser har sina lokaler i den byggnad som ursprungligen inhyste Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Området omges av en tät grandunge.
Uppsala Musikklasser har sina lokaler i den byggnad som ursprungligen inhyste Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Området omges av en tät grandunge. Foto: Jesper Stjerna / Wikimedia Commons

Lågstadieelever vid skolan Uppsala Musikklasser har i anslutning till sin skolgård i norra delen av Uppsala hittat vad som sannolikt är ett skjutvapen. Eleverna lekte i en dunge när de fick syn på vapnet, inslaget i tyg och plast.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

– Först trodde de att det var en mobiltelefon, men såg ganska snart att det var en pistol, säger Anders Danell, skolans rektor, till SVT Nyheter Uppsala.

Fyndet gjordes mitt på dagen i måndags av några yngre elever. En polispatrull som skickades till skolan har gjort bedömningen att det rör sig om ett riktigt vapen. Det ska ha legat fullt synligt, inte nedgrävt eller dolt på något påtagligt sätt.

– Klockan 12.09 fick vi kännedom om det här och en patrull åkte dit. 16.56 lämnade vi platsen med föremålet i beslag, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid Polisregion Mitt.

Eleverna som gjorde fyndet i dungen på skolområdet utmed Fyrisvallsgatan får beröm för att de agerade aktsamt.

– Man ska ju förstås helst låta det ligga men vi är ändå glada över att de inte började pilla fram och greja med vapnet. Som tur var hände ingenting, utan de lämnade över det till en lärare i närheten, säger Anders Danell.