Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Läkare körde 206 kilometer i timmen – får 4.750 kronor i böter

Polisens laserpistol visade 206 kilometer i timmen när läkaren dånade förbi i sin lyxsportbil belagd med körförbud. Men straffet slutade på 4.750 kronor i böter och att han blev av med körkortet – mannen bedömdes inte ha kört vårdslöst.

– Det spelar ingen roll hur snabbt man kör. Man kan inte döma ut mer, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström om påföljden.

Läkaren körde i hög fart på en motorväg i norra Skåne när han fastnade i en hastighetskontroll på morgonen onsdagen den 13 september i år. Polisens mätinstrument visade att mannen hade tryckt hårt på gaspedalen: Lyxsportbilen höll 206 kilometer i timmen vid tillfället på sträckan som var en 110-väg.

Bilen var även belagd med körförbud eftersom den inte hade genomgått besiktning, vilket framkom när polisen stoppade bilen och kontrollerade föraren.

Mannen, som är hemmahörande i Skåne, förnekar dock att han körde så snabbt – han hade inte fått se ”något bevis på gärningen”, säger han i förhör. Och han hävdar också att han var på väg till en verkstad för att besiktiga bilen. Samtidigt kunde han inte berätta vilken verkstad han var på väg till.

Men trots den höga hastigheten landade straffet på 4.750 kronor, av vilka bötesbeloppet för hastighetsöverträdelsen är 4.000 kronor. Och när Lena-Marie Bergström, kammaråklagare i Karlskrona, hör talas om händelsen berättar hon att det är ovanligt.

– Oj, det var snabbt. Då har han haft tur, säger hon om strafföreläggandet.

Lena-Marie Bergström berättar att man använder en tariff för böter för hastighetsöverträdelser, och att det dels är beroende på hastigheten. Men det finns också andra saker som spelar in.

– Det är också beroende på vilken väg man är på. Det ses som allra allvarligast att köra för fort på en 30-väg. Men sedan är det inte så att man kan döma ut mer än 4.000 kronor. Det spelar ingen roll hur snabbt man kör. Man kan inte döma ut mer, säger hon.

Men för mycket höga hastighetsöverträdelser och annat beteende som betraktas som vårdslöst finns det också en möjlighet att rubricera brottet som vårdslöshet i trafik. Enligt Lena-Marie Bergström handlar det om en helhetsbedömning av situationen där många saker spelar in. Om man kör på en ”bred väg utan trafik och inte vinglar” bedöms det annorlunda än om man exempelvis kör med lamporna släckta och på olika sätt gör risktaganden.

En speciellt oansvarig körning kan också rubriceras som grov vårdslöshet i trafik om man uppvisar ”likgiltighet inför andra människors liv”, berättar Lena-Marie Bergström vidare.

– Om det enda han gör är att köra för fort så kan det bli så att man bara dömer ut de här böterna.

Är det den enda påföljden?

– Körkortet blir han ju av med också. Men det är inget straffrättsligt förfarande utan behandlas separat av Transportstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.