Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-kraver-att-stockholms-sjukvard-gar-upp-i-katastroflage/

SVERIGE

Läkare kräver att Stockholms sjukvård går upp i katastrofläge

Johan Styrud, överläkare på Danderyd och ordförande i Stockholm Läkarförening.
Johan Styrud, överläkare på Danderyd och ordförande i Stockholm Läkarförening. Foto: Magnus Hallgren

Krav väcks på att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge för att hantera den snabba tillströmningen av covid-19-patienter.

– Vi skulle kunna nyttja de knappa resurser vi har på ett mer effektivt sätt, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyd och ordförande i Stockholms Läkarförening.

Region Stockholm utesluter inte att det sker inom kort, men i nuläget finns tillgänglig kapacitet, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen, varav det högsta är katastrofläge. Det innebär att samtliga tillgängliga resurser på sjukhusen mobiliseras för att ta hand om ett stort antal drabbade.

Stockholm är hittills värst drabbat i Sverige av coronavirusets spridning. I veckan kunde DN avslöja innehållet i ett internmeddelande som gått ut till intensivvården på Karolinska. Där stod bland annat:

”Vi kommer att behöva avsluta intensivvård på ett stort antal patienter som vi i normalt läge och med obegränsade resurser fortsatt skulle ha vårdat. Vår nu viktigaste uppgift blir att tillsammans rädda så många liv vi bara kan”.

Sjukvårdspersonal som DN varit i kontakt med menar att detta är ett tydligt bevis på att patienter som i normala lägen hade fått vård nu måste prioriteras bort.

– Sedan en vecka tillbaka har alla prioriteringar blivit skarpare. Det kommer att vara patienter som inte får den vård de i normala fall skulle ha fått, säger en specialistläkare på ett akutsjukhus i Stockholm till DN.

Läkaren, som begärt att få vara anonym, menar att arbetet med att prioritera vårdgivningen skulle underlättas om regionen beslutade att sjukvården ska upp i katastrofläge.

– Nu är det väldigt mycket upp till enskilda bedömningar på golvet.

Överläkare Johan Styrud på Danderyds sjukhus anser också att regionen bör utlysa katastrofläge i sjukvården, men då av andra skäl. Det handlar framför allt, menar han, om att lättare kunna omgruppera personal.

– Jag tycker absolut att man ska göra det. Jag tror att Stockholm skulle vinna på det. Man skulle kunna flytta om folk på ett helt annat sätt och nyttja de knappa resurser vi har på ett mer effektivt sätt, säger han och fortsätter:

– Men ett sådant beslut skulle inte göra situationen extremt mycket bättre. Det viktigaste är den kamp som sker på golvet där man tar hand och vårdar patienterna.

Enligt Johan Styrud underlättar dock inte ett beslut om katastrofläge de svåra val som sjukvårdens personal i det rådande läget riskerar att ställas inför, inte minst när det gäller vem som ska få möjlighet till intensivvård.

– Det är fortfarande en väldigt, väldigt svår fråga. Besluten ska inte göras en och av, utan av en grupp. Annars utsätter man dem som står på golvet för en stor etisk stress, säger han.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, säger på lördagen till DN att man ”ligger steget före” och har lyckats skala upp antalet intensivvårdsplatser ytterligare.

– Katastrofläge ska vi använda när behovet är större än kapaciteten, eller när det finns avgörande brister som gör att vi att vi inte känner att vi kan upprätthålla patientsäkerheten på en tillräckligt god nivå, säger Björn Eriksson och tillägger:

– Just nu har vi mer kapacitet. De ansträngda sjukhusen har också fått avlastning. Men skulle vi behöva så går vi upp i katastrofläge.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Foto: Jessica Gow/TT

I dagsläget får 157 covid-19-patienter intensivvård i Region Stockholm. Fältsjukhuset vid Älvsjömässan har ännu inte tagits i bruk, men enligt Björn Eriksson kan det komma att ske under de närmsta dagarna – troligen på måndag.

På måndagen ska också Region Uppsala komma med nytt besked kring om huruvida man kan bistå Stockholmsregionen med intensivvårdspersonal. Detta efter man tidigare under lördagen uppgett att det kommer bli ”mycket svårt att avlasta Region Stockholm”.

– Vi ser över våra möjligheter igen. Vi vill verkligen hjälpa till, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Om inte Uppsala kan bistå med personal kan Region Stockholm i stället komma att vända sig till andra regioner för hjälp.

– Det är mycket möjligt. Vi har ett gott samarbete mellan regionerna och vi är naturligtvis beredda att hjälpa andra när vi har överkapacitet, säger Björn Eriksson.

Just personal är också det som Johan Styrud ser en skriande behov av inom Region Stockholms sjukvård.

– Man har inte nått taket för vad sjukvården orkar med, men man närmar sig fort. Man orkar inte bygga upp i den takt man skulle behöva. Det är inte brist på sängar och respiratorer, det är brist på folk, säger Johan Styrud.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt