Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Läkare: Om fem år får 10.000 patienter cannabis i Sverige

Foto: Pieter ten Hoopen

Snart blir det lagligt att odla och skriva ut cannabis för medicinskt bruk i Danmark. I höst startar också försök med hundra patienter i Sverige. Läkaren Claes Hultling tror att 10.000 patienter kommer att använda preparatet inom fem år.

Från och med i höst har danskarna gjort en lagändring som gör det tillåtet att odla cannabis för medicinskt bruk. Snart får också danska läkare skriva ut medicinsk cannabis till sina patienter.

Intresset spirar i Sverige. Fredrik von Kieseritzky är doktor i organisk kemi och vd för Arubedo AB där han undersöker preparat som ska användas kliniskt.

Han har bistått tre läkare som sökt licens hos Läkemedelsverket vilket har möjliggjort förskrivning av medicinsk cannabis till tre patienter.

– Det behandlar tre ryggmärgsskadade personer som lider av det som kallas ”terapiresistent nervsmärta”.

Eftersom inget registrerat läkemedel fungerar mot deras smärta, har de fått särskild dispens att använda medicinsk cannabis, enligt Fredrik von Kieseritzky.

En av läkarna är docenten Claes Hultling. Han säger att ungefär hälften av alla som har brutit nacke eller rygg anger svår nervsmärta som det mest besvärliga med sitt tillstånd.

– Många tror att dess personers högsta önskan är att kunna gå igen. Men de flesta säger att de först och främst vill bli av med sin överjävliga och gnagande smärta, som gör att en del av dem tar livet av sig.

I samband med den danska lagändringen, inleder man även en omfattande studie där 1.500 patienter ska delta, enligt Claes Hultling.

Han är själv med och drar igång en svensk studie i höst som omfattar 100 patienter. Hälften av dem ska få en aktiv substans, och den andra hälften placebo.

– När vi är färdiga med dessa studier, om något år, så kommer det att börja hända saker även i Sverige. Jag tror att det blir som att dra korken ur en flaska.

I Sverige finns det cirka 6.000 personer i Sverige som har en ryggmärgsskada och ungefär 150.000 personer som lider av någon form av nervsmärta, enligt Claes Hultling.

– Vi tror att kanske tio procent av alla dem skulle ha nytta av medicinsk cannabis. På fem års sikt tror jag att kanske 10.000 personer kommer att använda medicinsk cannabis regelbundet.

De svenska behandlingarna påbörjades i april i år. Enligt Fredrik von Kieseritzky har en av patienterna redan sagt att hen har fått ett nytt liv på grund av smärtan som har försvunnit.

– En annan av de tre patienterna, som lider svårt av cancer, har beskrivit en förbättring av livskvaliteten.

Claes Hulting, som behandlar den tredje personen, säger att det är svårt att mäta effekterna av en smärtbehandling efter så kort tid som tre månader.

– Men även om behandlingen inte har lett till några underverk, så säger min patient att den har haft en bra smärtstillande effekt. Inga andra preparat har hjälpt hittills.

Vad är det som gör att bara cannabis hjälper? Fredrik von Kieseritzky säger att det beror på det ett receptorsystem i hjärnan, det endocannabinoida systemet, som inga andra läkemedel kan påverka.

– Det gör att man kommer åt nervsmärta som inte går att lindra på något annat sätt.

Det preparat som används i Sverige i dag kommer från Nederländerna. Det är ett växtpreparat som användaren själv får tillreda enligt en instruktion som följer med burken, säger Fredrik von Kieseritzky.

– De får själva koka te eller göra brownies på materialet. En av patienterna har valt att göra olja av det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.