Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-riskerar-langt-fangelsestraff-for-sexuella-overgrepp-mot-barn/

Sverige

Läkare döms till tio års fängelse för sexuella övergrepp mot över 50 barn

Kammaråklagare Ann Lidén har lett förundersökningen mot den 29-årige läkaren. När det unika åtalet väcktes i september 2018 höll en presskonferens. Till höger polisassistent Stefan Hammarroth. Foto: Jonas Lindkvist

Tio års fängelse. Det blev Stockholm tingsrätts dom mot den 29-årige läkare som stått åtalad för ett stort antal sexuella övergrepp mot 52 barn som tillsammans med sina föräldrar sökte vård hos läkaren.

Mannen utvisas även på livstid och ska betala cirka 3,5 miljoner kronor i skadestånd till offren. 

Ulrika By
Rätta artikel

Efter en mer än 50 dagar lång rättegång, där nya misstankar mot läkaren uppkom och utreddes under förhandlingen, föll i dag domen mot den 29-årige läkare som suttit häktad sedan i slutet av december 2017.

Läkaren döms för fyra fall av grov våldtäkt mot barn, 46 fall av grova sexuella övergrepp, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering vid 7 tillfällen, 19 sexuella ofredanden och 15 fall av grovt barnpornografibrott.

Mannen döms även för 14 fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. I de fall är det föräldrarna som varit brottsoffer, då de förmåtts av läkaren att få sina barn att visa upp sig.

Brotten har bedömts som grova med hänsyn till att mannen utnyttjat sin ställning som läkare och därmed missbrukat ett särskilt förtroende. Barnen var dessutom unga – mellan två och tolv år – när de utsattes för övergreppen – vilket också påverkar tingsrättens bedömning. Tre av brottsoffren var pojkar.

Brotten består enligt domen av att mannen – utan att det har varit medicinskt befogat – undersökt barnens underliv när de sökt vård. I de fall det handlar om att man sökt vård via en så kallad app har mannen förmått föräldrarna att filma barnens underliv, ibland har han även förmått föräldrarna att på olika sätt röra vid barnen vid filmandet.

I de fallen anser tingsrätten att mannen även begått brott mot föräldrarna. Vid några tillfällen har den 29-årige läkaren även filmat undersökningarna eller så har han sparat ner de filmer som tagits under videosamtalen i appen.

Fallet är unikt. Så vitt känt har det aldrig tidigare hänt att en läkare döms för att ha begått så många sexuella övergrepp mot barn i tjänsten. 

Enligt domen består bevisningen bland annat av föräldrarnas egna uppgifter. Deras berättelser har enligt tingsrätten varit ”utförliga, sammanhängande och detaljerade”. De har beskrivit läkaren som ”ibland överdrivet trevlig” och att han agerat barnsligt mot barnen; han har till exempel kittlat dem.

Efter besöken har föräldrarna haft en ”dålig magkänsla”. Mannen har också sagt till föräldrarna att de när som helst på dygnet kunde ringa honom och gett dem sitt privata mobiltelefonnummer.

Att de inte själva reagerat eller anmält det som skett förklarar föräldrarna med att de känt sig osäkra på om det hänt något felaktigt, eftersom de litat på att det går rätt till när man går till en läkare.

De har också sagt att de inte velat ställa till några scener i besöksrum eller under videosamtalen, inte sällan för att de velat skydda sina egna barn. Många av föräldrarna har i efterhand klandrat sig själva för att de inte förmått skydda sina barn.

Läkaren har medgett att det gått till ungefär som de beskrivit det. Åklagaren har sedan låtit medicinskt sakkunniga gå igenom journaler och filmer för att bedöma om de omfattande, kroppsliga undersökningarna varit befogade. Det har de inte, enligt de sakkunniga.

”Huvudförhandlingen har ibland liknat en seminarieövning i barnmedicin”, konstaterar tingsrätten i ett pressmeddelande.

I fjorton av fall har han dock friats från ansvar – i de fallen anser inte tingsrätten att åklagarens bevis räckt till för en fällande dom.

Tingsrätten ser mycket allvarligt på brottsligheten. Åklagaren yrkade på ett straff på tolv års fängelse, men straffet bestäms till tio års fängelse eftersom mannen antas få sin läkarlegitimation indragen.

Mannen, som utbildade sig till läkare i Spanien där han också är medborgare, har hela tiden hävdat sin oskuld. Han menar att undersökningsmetodiken skiljer sig åt när det gäller barn från hans hemland till Sverige. När åtalet väcktes mot läkaren i september 2018 sa hans advokat Frida Wallin att han är ”skolad att göra betydligt mer omfattande kroppsliga undersökningar än vad som är gängse i Sverige.”

– Han vidhåller sin oskuld, säger advokat Frida Wallin, som under rättegången haft synpunkter på hur utredningen gått till.

– Vare sig barnen eller vårdnadshavarna, som hela tiden varit närvarande, har upplevt att de utsatts för några brott i samband med undersökningarna. De är först när de kontaktats av vårdinrättningarna som de uppfattat att det eventuellt kan handla om brottsliga handlingar, säger Frida Wallin.

Försvaret menar att det varit en stor brist att väldigt få av barnen själv hörts i utredningen. Den uppfattningen delar inte tingsrätten som anser att det varit tillräckligt at höra föräldrarna. 

– Vi är inte förvånade över att han blir dömd, eftersom tingsrätten tidigare meddelat att den anser att bevisningen är övertygade. Men vi tycker att straffet är alldeles för högt. Med tanke på vår klients inställning är det sannolikt att vi kommer att överklaga domen, säger Frida Wallin.

Ärendet rullades upp efter att fyra föräldrar som sökt vård för sina barn på ett sjukhus i Stockholm reagerade över att de undersökningar han genomförde på deras barn var så ”omfattande”. Efter en intern granskning av läkarens journaler fattade sjukhusledningen misstankar och kontaktade fler kliniker där mannen arbetat. I samband med det inleddes ett samarbete med polisen.

Enligt domen skedde övergreppen mellan 2015 och 2017 på olika vårdinrättningar i Skellefteå, Skövde, Jönköping och Stockholm. Många av övergreppen ska ha skett via en mobil-app, via vilken föräldrarna sökt vård.

I utredningen har endast ett fåtal av brottsoffren hörts. Majoriteten av dem uppges inte ha lidit någon skada av de misstänkta övergreppen. Typfallet har gått ut på att barnet sökt vård för någon ganska vanlig åkomma. Vid undersökningarna har läkaren påtalat att även underlivet bör kontrolleras, vilket föräldrarna i de flesta fall accepterat.