Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-ska-utbildas-i-ai-och-innovation-pa-sahlgrenska/

Sverige

Läkare ska utbildas i AI och innovation på Sahlgrenska

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är stolt över den nya teknikutbildningen. Projektledaren Martin Holmudden och Caroline Damgaard som är civilingenjör på Innovationsplattformen inom Västra Götalandsregionen leder uppstarten. Foto: Tomas Ohlsson

Pappersjournaler som scannas in och it-system som inte kommunicerar med varandra. Svensk sjukvård har mycket att vinna på digital utveckling. Det tror de nio läkare som blir först ut att utbildas i innovation och teknik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Läkaren Maria Strandberg behöver inte fundera länge på vad digital teknik kan betyda för patienter. 

– I den bästa av världar behöver de inte ens känna sig bundna till sjukhusbesök, säger hon. 

Maria Strandberg beskriver hur appar hjälpt psykiatrin att upptäcka när patienter börjar må sämre och behöver hjälp och hur personer som behöver blodförtunnande medicin numera kan ta prover hemma. På akutmottagningen där Maria Strandberg själv jobbar möter hon ofta patienter som redan innan besöket tagit reda på vad de skulle kunna ha drabbats av. I framtiden kommer det att finnas fler verktyg som hjälper patienter att själva bedöma om de behöver åka in, tror Maria Strandberg. 

– Många som kommer in säger att de har feber. Det är lätt för dem att mäta själva. Annat, som andningsrytm, är svårare. Ju tydligare helhetsbild vi läkare har från början, desto bättre, säger hon.

Läkaren Maria Strandberg gör sin specialistutbildning på akutmottagningen på Östra sjukhuset. Hon läser teknikutbildningen med målet att förenkla arbetet på mottagningen. Foto: Tomas Ohlsson

Idéerna om hur sjukvården skulle kunna ha större nytta av digital teknik ska Maria Strandberg nu försöka omsätta i praktiken. Hon är en av de nio läkare som under sin specialistutbildning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kommer att ha särskilt fokus på innovation och teknik. Läkarna kommer att få lära sig mer om artificiell intelligens, samarbeta med Chalmers och själva starta ett digitalt projekt som ska underlätta arbetet på den egna avdelningen.

Exakt vad läkarna kommer att utveckla är upp till dem själva, säger projektledaren Martin Holmudden.

– Målet är att de ska driva innovation och sprida kunskapen vidare till kollegorna runtom sig.

Ann-Marie Wennberg som är sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset är stolt över satsningen. 

– Det här är unikt i Sverige – även internationellt, som vi uppfattat det, säger hon. 

Enligt sjukhusdirektören som själv forskat på ämnet finns det flera stora utmaningar med digitaliseringen inom vården. Olika kliniker och landsting använder ofta olika it-system som har svårt att kommunicera med varandra. Den digitala utvecklingen går fort och det är inte alla verktyg som är lämpliga för sjukvården.

– Här handlar det om att titta på patienternas intresse och behov och på världens många tekniska lösningar, för att sedan kunna matcha dem, säger Ann-Marie Wennberg.

Sjukhusdirektören på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Ann-Marie Wennberg, är invald i regeringens innovationsråd. Foto: Tomas Ohlsson

Hon är inte orolig för att tekniken ska ersätta mänskliga möten. I stället menar hon att den kan frigöra tid för just det. En dator skulle exempelvis kunna analysera den stora mängd röntgenresultat som samlas in på sjukhuset, säger hon.

– Det tar i dag enormt mycket tid från medarbetare. Jag hoppas att det här projektet ska bli en ingång till att hitta nya tekniska lösningar. 

Läkaren Maria Strandberg upplever att många patienter har en uppfattning om hur olika digitala verktyg skulle kunna underlätta för dem. Samtidigt är det viktigt att inte gå för fort fram, säger hon.

– En app passar inte alla. Vården är individanpassad och så ska det vara även i framtiden.