Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Läkare vägrar vårda kristna i protest mot Busch Thor

Foto: Barometern/Pontus Lundahl/TT

Dan Johannesson, läkare och ortopedchef på Länssjukhuset i Kalmar, väckte starka reaktioner när han meddelade att han skulle vägra vårda kristna. Han hade reagerat mot KD-ledaren Ebba Busch Thors uttalande om att läkare ska få vägra utföra aborter – nu avgår han som chef.

”Jag har pratat med min chef och jag kommer att sluta som verksamhetschef på egen önskan då turbulensen nu blev för stor. Jobbar kvar som läkare”, skriver Johannesson på Facebook på torsdagsmorgonen, enligt Barometern.

Det var också på Facebook som han i helgen skrev ”Jag vägrar från och med nu att vårda kristna” som reaktion mot Busch Thors uttalande i Aftonbladet. Skälet till hans vägran – som enligt honom var ett ironiskt uttryck avsett för att skapa debatt – är hans ”personliga okränkbara övertygelse att [kristna] har en inre demon som kan skada och kränka mig”.

Johannesson har tidigare väckt upprörda känslor bland religiösa. ”Som naturvetare och antiteist ser jag det som djupt stötande att ha politiker med djup tro. Gudar (oavsett sort) finns inte och kommer aldrig att finnas. När man i sin livsgärning och önskan om att styra andra människor lägger till trams som övertygelse om det övernaturliga bör man hålla sig ifrån politik”, skrev han på Facebook för knappt två månader sedan.

Den gången kallades han till samtal med sin chef för att hans uttalande inte stämmer med landstingets inställning. Ebba Busch Thors uppfattning om att läkare ska få åberopa samvetet är något Johannesson sagt att han gärna ställer sig i fronten med baseballträ för att bekämpa.

”Som ni märkt har intresset för kritiken av mina inlägg om samvetsklausul tagit stora proportioner”, skriver han på torsdagen. DN har sökt Dan Johannesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.