Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Läkaren höll kvinna inlåst i bunker – ville ha en livskamrat

Här i bunkern höll läkaren kvinnan fången i nästan en vecka.
Här i bunkern höll läkaren kvinnan fången i nästan en vecka. Foto: Polisen/TT

I flera år byggde han en hemlig betongbunker i en lada på landet i Skåne. Syftet: att hålla en människa inspärrad. Med preparerade jordgubbar, kanyler, lugnande medel, avancerade skådespelarmasker och en rullstol satte han planen i verket – att kidnappa en ung kvinna på Östermalm.

I dag börjar rättegången i det så kallade bunkermålet. En 38-årig läkare står åtalad, misstänkt för människorov och grov våldtäkt.

Den 18 september sent på kvällen kommer en ung kvinna tillsammans med en 38-årig man in på polishuset på Kungsholmen.

Hon har varit anmäld saknad i snart en vecka, misstanken är människorov. Nu vill de tala om för polisen att hon rest bort frivilligt. En utredare på polisjouren är vaken nog att förstå att allt inte står rätt till. Polisen säger åt mannen att stanna kvar, och tar bara med sig kvinnan in i ett förhörsrum.

Där brister det för henne.

Läs mer: Så skriver internationella medier om fallet

Hon berättar att hon varit kidnappad i flera dygn och blivit våldtagen, och att 38-åringen har en pistol.

Här börjar en brottsplan som skulle platsa i Hollywood att rullas upp.

Foto: Polisen/TTKvinnan har bara vaga minnen av hur kidnappningen gick till. De hade träffats en gång tidigare, en torsdag. Nu var mannen hemma hos henne igen på lördagen, han kom med jordgubbar doppade i choklad, champagne och Diorparfym i present. Hon måste ha somnat, minns att hon vaknade till i en bil.

Och sedan i en säng i en cell, med en kateter i armen.

38-åringen, som visar sig vara läkare, berättar desto mer.

Han är mycket ångerfull, säger hans advokat Mari Schaub till DN. Han har redan betalat ut en del av det skadestånd som kvinnan kräver.

– Han hade vinnlagt sig om att inte göra illa kvinnan mer än nödvändigt, säger Mari Schaub.

Det är därför brottet blev så spektakulärt.

– Det är en väldigt bra brottsplan, den är övervägd i minsta detalj, för att förhindra upptäckt, kunna genomföra det här och inte i onödan skada kvinnan. Andra hade kanske slagit ned offret, bundit och lagt i bakluckan. Men min klient har empati, han är ingen psykopat, säger Mari Schaub.Foto: Polisen/TT

Det hade han behövt vara för att genomföra sin plan fullt ut, enligt advokaten.

Så den 38-årige läkaren preparerade jordgubbar som han bjöd den unga kvinnan på. Han doppade dem i choklad med lugnande medel, märkte de spetsade bären med svart färg på bladen, så att han inte skulle råka ta av dem själv. När kvinnan tappat medvetandet fortsatte han att ge henne medlet genom en kateter i armen. Han satte henne i en rullstol. Tanken var sedan att dra en skådespelarmask över huvudet på henne så att hon skulle se ut som en gammal gumma, och rulla ut henne till bilen.

Men masken behövdes inte, förklarar läkaren i förhör. Han hade köpt två masker för 35.000 kronor.

Sedan körde 38-åringen till Skåne, till sitt hus på landet. I en lada hade han byggt en hemlig ljudisolerad bunker med tjocka betongväggar, en fängelsecell med dubbla säkerhetsdörrar, elektroniskt lås, ett kök, en säng och en rastgård. Bygget är inte helt färdigt, men det skulle bli två fängelselägenheter.

Bunkern hade han arbetat på under flera års tid, för att ha en kvinna i. Eller kanske två, säger han till den kidnappade kvinnan.

Foto: Polisen/TT

Hur kommer man på en sådan idé?

– Någon gång under bygget av ett kombinerat garage och maskinhall uppstod den här tanken. Det är nog bara han som kan förklara det, och det kommer han att göra så gott han kan i tingsrätten, säger advokaten Mari Schaub.

Kvinnan berättar i förhören om skräcken och paniken när hon förstår att hon är kidnappad. Hon säger att läkaren sagt till henne att de haft skyddat sex medan hon var medvetslös. Han tar vaginal- och blodprover på henne för att undersöka att hon inte har könssjukdomar innan de ska ha oskyddat sex. Hon attackerar honom med ett par stora franska träskruvar som hon hittar vid sängen. Han tar tag i hennes handleder och hotar att kedja fast henne vid sängen om hon försöker något igen.

”Han var obehagligt lugn hela tiden. Och jag visste inte vad som skulle hända, om han skulle döda mig, tortera mig eller våldta mig. Han sa bara att han skulle hålla mig där några år och att han skulle släppa mig efter det” säger hon i förhör.

Och att de skulle ha sex 2-3 gånger per dag.

Läkaren håller henne inspärrad i sex dygn, går till jobbet som vanligt, rastar henne med handfängsel när han kommer hem.

Foto: Polisen/TTHon ger honom listor på böcker hon vill läsa och vad hon vill ha för mat.

Hans chef säger i förhör att han är en bra och omtyckt läkare.

Kvinnan och 38-åringen är överens om det allra mesta som har hänt. Det skiljer sig på en viktig punkt: han hävdar att våldtäkten när hon var medvetslös är ett missförstånd, att de inte haft samlag mer än den torsdagen då han kom hem till henne och sa att han var amerikan och jobbade i finansbranschen, deras första dejt.

Efter några dagar åker läkaren till kvinnans lägenhet i Stockholm och upptäcker att man bytt lås och att det sitter en lapp på dörren om att kvinnan är anmäld saknad.

Den sista dagen ger han henne pistolen och säger att om hon vill kan hon skjuta honom och gå därifrån. Men han vill inte hamna i fängelse.

Hon säger att hon inte klarar det, att han bara ska släppa henne. Det slutar med att de ska åka till polishuset och berätta en historia som läkaren tänkt ut, men att hon får säga vad hon vill, hon är inte längre hans fånge.

Sedan ska det visa sig att det inte var en riktig pistol, utan en soft airgun, mycket verklighetstrogen, som skjuter små plastkulor.

Varför gjorde han så här?

– Man måste förstå att även om det är en högpresterande person så är han väldigt olycklig, en djupt deprimerad man full av självförakt. Han ville hitta någon att leva med, syftet har varit att han ska ha en livspartner. När han fått klart för sig att hon var saknad av sina anhöriga släppte han henne, men hoppades att hon skulle vilja stanna hos honom, säger advokaten Mari Schaub.

Varför blev det just den kvinnan?

– Hon var hans drömkvinna.

Foto i text: Polisen/TT

Foto:
Polisens bild på ”ladan”. Innanför ytterväggarna gömmer sig en bunker med slussdörr.


Foto: Bunkern, som utgörs av de tjockare strecken på ritningen, är omkring 60 kvadratmeter stor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.