Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Läkarfack bakom läkarbrist

Läkarförbundet bedrev under 1990-talet en lyckad kampanj för att minska antalet platser på läkarutbildningen, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Detta trots att flera myndigheter varnade för framtida läkarbrist.

Läkarförbundet ansåg tvärtom att en överetablering av läkare hotade, vilket skulle leda till större arbetslöshet. Förbundet rekommenderade att antalet platser skulle halveras — från 900 till 450 per år.

Regeringen följde fackets linje och drog in mellan 200—250 platser per år på läkarutbildningarna under flera år på 1990-talet. Något som har lett till över 1 000 färre läkare och specialister i dag, enligt Uppdrag granskning. Först på 2000-talet har regeringen beslutat att öka antalet utbildningsplatser igen.

Dagens läkarbrist förutsågs av Högskoleverket, Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån. I sina prognoser tog myndigheterna upp de stora pensionsavgångarna några år in på 2000-talet, liksom en ökad och åldrande befolkning.

Sett i backspegeln var Läkarförbundets bedömning felaktig, medger förbundsordförande Eva Nilsson Bågenholm.

- Men då på 90-talet var det väldigt svåra tider och det fanns en uppfattning bland läkare att de hotades av arbetslöshet. Vi var väldigt oroliga för att det utbildades för många. Senare visade det sig att landstingen inte skar ner på läkare, men det kunde vi inte förutspå då, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.