Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Läkarna administrerar bort tiden

Sverige har nästan flest läkare per invånare i OECD och det näst lägsta antalet läkarbesök per invånare. Ändå ligger vi nästan sämst till vad gäller patienters tid hos läkaren, enligt Vårdanalys nya rapport.

Tidigare i år presenterades resultat från två olika internationella jämförande studier som visade att Sverige har ovanligt många läkare per invånare och mycket få läkarbesök per invånare – tredje flest respektive näst färst. Ändå utmärker sig Sverige med sämst resultat när det kommer till hur lång tid en patient får med sin läkare.

Läget föranledde myndigheten Vårdanalys att undersöka saken närmare och på onsdagen publicerade man sin slutsats: läkare administrerar onödigt mycket. Myndigheten pekar på flera områden där situationen kan förändras till det bättre.

Mer än var tredje läkare uppger att de ofta eller mycket ofta utför arbeten som andra skulle kunna göra lika bra eller bättre. Exempelvis handlar det om medicinska sekreterare som i Vårdanalys rapport bekräftar uppfattningen och även säger att de borde ta över dessa arbetsuppgifter.

Sjukvårdens krav på dokumentation och redovisning har ökat på senare år. Vårdanalys konstaterar att det i många fall har fått positiva effekter, men uppgifterna skulle i flera fall kunna omprioriteras och det faktum att läkare och sjuksköterskor ofta dokumenterar samma saker borde kunna åtgärdas.

De it-system som landstingens vårpersonal arbetar i är ett annat område som kan bli bättre, enligt Vårdanalys. Vad som är avsett att vara underlättande verktyg lider i dag inte sällan av dålig användarvänlighet, läsbarhet, struktur och kompatibilitet.

Ett fjärde område som skulle kunna effektiviseras är bemanningen. Den kan i högre utsträckning planeras efter patientbehovet och samordnas med andra yrkesgrupper inom vården.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.