Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakarnas-upprop-lat-oss-behalla-vara-lakarrockar/

Sverige

Läkarnas upprop: Låt oss behålla våra läkarrockar

Tre läkare på Södra Älvsborgs Sjukhus som vill behålla sina läkarrockar, fr v Måns Thörnqvist, Sabine Buzijana och Jelena Wardak.
Tre läkare på Södra Älvsborgs Sjukhus som vill behålla sina läkarrockar, fr v Måns Thörnqvist, Sabine Buzijana och Jelena Wardak. Foto: Barzan Dello/Borås Tidning

Rockens roll är inte förbi. I vart fall vill många fortsätta se den i korridorerna på sjukhuset i Borås.

– Läkarrocken är inte en statussymbol, den är en signal om att jag är doktor, säger överläkaren Måns Thörnqvist.

”Nej, de fladdrande läkarrockarnas tid är förbi”, lyder ett svar i den debattbrasa som tagit fart.

Södra Älvsborgs Sjukhus, Säs, i Borås, har över 4.000 anställda, omsätter fyra miljarder och de senaste åren har rubrikerna om sjukhuset mest handlat om de ekonomiska underskotten. 

Men den senaste veckan har nyheterna rört något mer kroppsnära, nämligen om läkarna ska få bära den traditionella läkarrocken eller inte. 

Nationellt har diskussionen pågått i många år. Redan 2007 uttryckte Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm att rocken bör bort. Två år senare tog Akademiska sjukhuset i Uppsala väck dem, inte utan protester, men då med hänvisning till ekonomiska skäl. Ytterligare två år senare försvann den vita rocken från landstinget i Västerbotten – men de återinfördes sedan. 

Måns Thörnqvist, överläkaren i neurologi, säger till DN att han fick ett mejl om rock-stoppet i Borås förra måndagen.

– Det kom bara några korta rader om att rockarna försvinner i februari. Någon föregående debatt i frågan på sjukhuset känner jag inte till.

Här är mejlet från sjukhusledningen som gick ut till läkarna på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås förra måndagen.
Här är mejlet från sjukhusledningen som gick ut till läkarna på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås förra måndagen.

Som avsändare stod chefsläkaren Sara Degerman Carlsson och hon lät meddela att beställningen av nytvättade läkarrockar upphör med hänvisning till gällande hygienregler. 

– Jag som chefsläkare har ansvar för patientsäkerhet. Enda orsaken till beslutet är anpassning till de regler som gäller nationellt. I SKR:s senaste följsamhetsmätning i vårdhygienfrågan låg vi på Säs på 80 procent. Det är inte bra nog. Betänk att en tredjedel av alla vårdrelaterade skador beror på infektioner, säger Degerman Carlsson, och nämner att Skaraborgs sjukhus i Skövde genomför samma åtgärd från 1 maj.

Sara Degerman Carlsson, chefsläkare Södra Älvsborgs Sjukhus – här i kortärmad blå blus.
Sara Degerman Carlsson, chefsläkare Södra Älvsborgs Sjukhus – här i kortärmad blå blus. Foto: Privat

Efter att Måns Thörnqvist i en intervju i BT kritiserade beslutet hörde många av sig och på torsdagen skrev Thörnqvist och 23 av hans Säs-kolleger en debattartikel där man uppmanade sjukhusledningen att ”hörsamma ovanstående och omedelbart tänker om i frågan” (...) och skrev att ”vi vänder oss helt emot detta ovetenskapliga, onödiga och radikala ingrepp i vår arbetssituation.”

Socialstyrelsens föreskrifter om hygien i vården stipulerar ”arbetsklädernas ärmar ska vara så korta att de slutar ovanför armbågen.” Måns Thörnqvist säger att man ”fullständigt håller med om det” men man löser den genom att kavla upp rockens ärmar, alternativt tar hem rockar sydda med kort ärm. Uppmaningen till sjukhusledningen har dock ännu inte lett till någon respons, säger han.

– Det kan jag tycka är lite synd, vi hade hoppats på en dialog. Jag tror också att frågan engagerar läkarkåren, säger Måns Thörnqvist till DN.

I debattartikeln frågar sig läkarna vad som är det egentliga skälet till att rocken ska bort. 

I ett svar på läkarnas debattartikel skriver övertandläkaren Raimo Pälvärinne, tidigare chef inom tandvården i Östergötland: ”Jag trodde att läkarkåren för länge sedan hade övergivit symbolattribut som ”läkarrocken” med överfyllda fickor (...) för att legitimera sin roll som ”doktor”. (...) Nej, de fladdrande läkarrockarnas tid är förbi”.

Men Måns Thörnqvist på Säs säger att det inte handlar om att rocken skulle vara en statussymbol.

– Den är en signal om att jag är doktor, att du kan använda mig till frågor som är associerade med att vara doktor. En fråga om tydlighet gentemot patienterna. Dessutom är den praktisk för mig, och det saknas vetenskap bakom påståendet att rocken som sådan sprider smittor.

Till DN säger chefsläkaren Sara Degerman Carlsson att hon ”är mest sorgsen” över de 24 läkarnas resonemang. 

– Det signalerar en människosyn som jag inte tycker hör hemma i dag. Det är ingen skillnad på läkare och städerskor. Man har olika uppgifter men det sitter inte i klädseln. Sedan ska det förstås vara tydligt för patienterna vem som är vem, och där kan vi säkert göra mer.

Även om Läkarförbundets ordförande redan för 13 år sedan alltså avvisade värdet av läkarrocken håller sig förbundet avdelning i Västra Götaland sig i dag med neutrala. Ordföranden Emelie Hultberg skriver till DN att styrelsen för sektionen på just Säs i Borås ”har valt att inte engagera sig i frågan (...). Frågan är komplex och om bärandet av läkarrock ger positiva eller negativa effekter gentemot patienterna, som vi anser är viktigast, beror på hur och när rockens används (...)”.

Att bedömningen av rockens roll i kåren är delad tillstår Emelie Hultberg. I en kommentar till kollegornas upprop i Borås, där hon menar att rockens vara eller inte vara är någon ”stor medicinsk” fråga, skriver hon: 

”Det finns inom läkarkåren och bland våra medlemmar också mycket skilda uppfattningar om bärandet av läkarrock och det är inte heller en fråga som är av stor medicinsk eller arbetsmiljömässig betydelse”.