Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakarstudent-portad-efter-oonskade-kontakter-med-minderariga/

Sverige

Läkarstudent portad efter oönskade kontakter med minderåriga

Foto: Lotta Svensson

Örebro universitet stänger av en läkarstudent i 20 veckor för att han sökt upp två flickor på nätet och skickat olämpliga meddelanden till dem. Barnen hade han träffat vid patientbesök under utbildningen.

Händelsen har väckt starka reaktioner i läkarkåren – på tisdagen går tiden ut för att överklaga beslutet.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Vår säkerhetsavdelning gjorde en polisanmälan i oktober, men i februari fick vi veta att utredningen lagts ner, så veckan därpå upprättade vi ett disciplinärende. Vi ville naturligtvis avvakta polisutredningen innan vi gjorde något själva, säger Johan Schnürer, rektor för Örebro universitet.

Som en del av utbildningen praktiserade läkarstudenten på ett lasarett och det var då han träffade de två minderåriga flickorna som var hans patienter. Efteråt sökte han upp dem på nätet och kontaktade dem på Facebook.

”Du är fruktansvärt söt”, ”Gillar du äldre killar?” skrev han bland annat och ljög om att han var yngre än vad han var. Bägge flickornas föräldrar larmade lasarettet och praktiken upphörde direkt varpå universitetet utredde saken vidare.

– Det ledde till ett beslut om att stänga av personen i 20 veckor till december. Eftersom vi lever i ett rättssamhälle har man även i sådana här fall rätt att överklaga till förvaltningsrätten och den tidsfristen går ut [i dag, tisdag], säger Anders Tjernström, jurist och ledamot i disciplinnämnden vid Örebro universitet.

Studenten har i samtal med universitetet medgett gärningarna och sagt att han förstår att det är ett helt oacceptabelt beteende, inte minst för en blivande läkare. Han har förklarat sig med att han mådde dåligt på grund av ett relationsuppbrott och sjukdom, att han gick på sömntabletter och var mentalt frånvarande – han tror i efterhand att han var i behov av ”lite uppmärksamhet och komplimanger”. 

Läkartidningen, som först uppmärksammade fallet, har fått många upprörda reaktioner och flera läsarkommentarer från läkare som efterlyser hårdare konsekvenser för gärningar av det aktuella slaget. Men ett universitet eller högskola har bara rätt att dela ut varningar och vidare upp till maximalt sex månaders avstängning.

Att helt avskilja en student får bara göras av Högskolans avskiljandenämnd. Marie Stern Wärn, huvudföredragande i nämnden, förklarar att man har rätt att stoppa studenter från pågående och andra utbildningar, vid ett, flera eller alla lärosäten.

– Det är ett ingripande beslut där två kriterier måste vara uppfyllda. Det ska föreligga antingen en psykisk störning, ett missbruk eller att man blivit dömd för allvarlig brottslighet, dessutom ska personen innebära en påtaglig risk att skada någon annan under utbildningen eller värdefull egendom, säger Marie Stern Wärn.

De dubbla kraven gör att nämnden inte har många fall per år, som exempel beskriver Stern Wärn fjolårets sju ärenden som ”väldigt många”. Normalt rör det sig om fyra fem ärenden per år, nämnden går ibland går på det anmälande lärosätets linje men säger ibland nej.

Hon tillägger att man i sin ärendebehandling tar hänsyn till vilket slags utbildning det handlar om, det vill säga att det händer att studenter kan avskiljas från bara vård- eller lärarutbildningar där utbildningen innebär omfattande kontakt med andra. Besluten gäller tills vidare, men efter två år har personen rätt till omprövning i nämnden.