Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Läkemedel testas mot spelberoende

Foto: Fredrik Funck

Behandling av spelberoende sviktar och varierar i landet. Nu utreds om det går att behandla beroendet med läkemedel.

Fotbolls-EM avslutades för några veckor sedan och OS ska snart dra i gång. Spelbolagen erbjuder mängder av sätt att satsa på stjärnorna, och på arbetsplatser och i kompisgäng anordnas gemensamma spel.

Hos stödföreningar för spelberoende går linjen varm.

– Samtalen ökar drastiskt under stora sportevenemang, främst från oroliga anhöriga. Marknaden erbjuder mer spel och det gör att man spelar mer, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem.

Knappt 2 procent av den vuxna befolkningen är problemspelare, enligt Folkhälsomyndigheten. 31 000 personer uppskattas ha så stora problem att de behöver behandling.

Men bara ett fåtal av dem söker hjälp och ännu färre får det.

Socialstyrelsen jobbar därför nu med att ta fram ett kunskapsstöd om spelberoende och som en del i det undersöker Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, om det går att behandla med läkemedel.

Foto: Landstinget VästmanlandKent Nilsson, (bilden) professor i psykiatrisk forskning på Centrum för klinisk forskning i Västerås och sakkunnig i projektet, förklarar:

– Just det här när man tokfastnar för något, som man gör i ett beroende, det kan handla om påslag av kemiska substanser i hjärnan som går att reglera.

En stor del av de som lider av spelberoende har också något annat beroende eller någon psykiatrisk problematik som bristande impulskontroll, depression eller ångest.

SBU kommer att titta på om läkemedel som testats för andra beroenden, som till exempel Naltrexon som minskar begäret av alkohol, kan ha effekt för spelberoende. Substansen påverkar hjärnans opioidreceptorer, som är kopplade till flera olika typer av beroenden.

Andra möjliga mediciner är de som reglerar dopaminet, en signalsubstans i hjärnan som är kopplad till vårt belöningssystem.

– Det finns parkinsonpatienter som har blivit storspelare efter att ha börjat med en medicin mot de svåra skakningarna som kännetecknar sjukdomen. Där ser man att det är ett medicinutlöst spelberoende och då kan man gå bakvägen och se om det går att påverka det genom att reglera dopaminet, säger Kent Nilsson.

Samtalen ökar drastiskt under stora sportevenemang, främst från oroliga anhöriga.

Medicinen har i dessa fall minskat impulskontrollen vilket lett till ett tvångsartat spelande hos ett fåtal patienter. Sexberoende och överdrivet shoppande har noterats som andra biverkningar.

I undersökningen kommer SBU att gå igenom internationella forskningsrapporter och studier som gjorts i ämnet för att se om det finns tillräckligt med stöd för att använda läkemedel för att behandla spelberoende.

– Vi kommer att samköra många både större och mindre studier, rapporter och erfarenheter från enskilda läkare som har provat på egen hand i olika länder, säger Kent Nilsson.

Föreningar och behandlingscentrum för spelberoende ställer sig frågande till att behandla med läkemedel.

– Det handlar om att nå klienterna och det gör man inte genom piller. Som att ta antabus mot alkohol, man slutar kanske dricka men man blir inte av med de riktiga problemen, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem.

Mikael Forsberg, rådgivare vid Spelberoendes riksförbund i Malmö, tror inte att medicinering är lösningen på problemen, eftersom det för många spelare handlar om att förändra hela livsmönster.

Organisationen driver frågan om att spelberoende ska täckas av socialtjänstlagen, som gör varje kommun skyldig att erbjuda hjälp för spelmissbrukare.

För Mikael Forsberg var det ”ren tur” att han bodde i en stad som erbjöd specialiserad kbt-behandling när han själv sökte hjälp för sitt pengaspelande.

– Det är väldigt godtyckligt från kommun till kommun. Vissa bekostar behandling på ett hem, andra inte. Många har inte heller någon ideell spelförening i närheten, säger Mikael Forsberg.

Läs mer: ”Spelandet grunden till andra problem”

Foto i text: Landstinget Västmanland

Fakta.Hit kan du vända dig

Spelberoendes Riksförbund har lokalföreningar i flera svenska städer som bland annat erbjuder öppna möten. Nätsida på spelberoende.se

Stödlinjen erbjuder kostnadsfri rådgivning över telefon, chatt, e-post och sms. 020-81 91 00 stodlinjen.se

Kolmårdens behandlingshem erbjuder samtalsstöd och öppen behandling. 070-816 08 14 spelbehandling.se

Game Over är ett behandlingshem i Linköping som bland annat erbjuder kognitiv beteendeterapi. 013-26 39 20 gameoverlinkoping.se

Spelinstitutet erbjuder webbaserade självhjälpsprogram. 040-12 60 58 spelinstitutet.se

Anonyma spelare använder 12-stegsprogrammet som togs fram av Anonyma alkoholister och finns på ett tiotal platser i landet. ga-sverige.se

Fakta.Spelberoende i siffror

163 800 personer i Sverige har problem med sitt spelande.

31 000 har allvarliga problem.

320 000 ligger i riskzonen för att få problem.

171 000 personer lever med någon som har ett problemspelande. 82 000 av dem är barn.

Problemen finns i alla åldersgrupper och är störst bland män 25–44 år och har ökat i denna grupp sedan studien genomfördes 2008–2009.

De har också ökat bland kvinnor 45–64 år. Bland män 18–24 år har problemen minskat.

Källa: Swelogs prevalensstudie 2015, Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.