Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakemedelsverket-avrader-inte-fran-ipren/

SVERIGE

Läkemedelsverket avråder inte från Ipren

Apotekens hyllor med värktabletter är tomma på flera håll.
Foto: Anette Nantell

Läkemedelsverket ser ingen anledning att generellt avråda från att ta Ipren eller andra antiinflammatoriska värktabletter för att motverka symtom av coronaviruset.

TT Text

– Vi ger inte en generell avrådan om man är frisk i övrigt. Andra som har känslig mage, njurproblem eller hjärtproblem ska inte ta dem, men så är det alltid. Är man yngre och frisk så ger vi ingen generell avrådan, säger Ulla Wändell Liminga, ansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Myndigheten har gått igenom den information som de har tillgänglig och inte sett att det finns vetenskapliga bevis för att smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare, vare sig dämpar eller förvärrar infektionen av coronaviruset. Samma sak gäller för paracetamol.

– De lindrar symtom, men har ingen vad vi vet fördelaktig eller försvårande effekt på infektionsförloppet, säger hon.

En risk med båda medicinerna är dock att febersymtom döljs vilket gör att det kan ta längre tid innan personen förstår hur svår sjukdomen är. Feber är en signal på att kroppen är sjuk och om man inte känner sig sjuk kan risken vara större att man går till jobbet i stället, eller att det tar längre tid innan man förstår att infektionen försämrats, säger Ulla Wändel Liminga.

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet har forskarna hypotesen att läkemedel med inflammationshämmande egenskaper ökar produktionen av ett enzym som kan förvärra infektionen. Studien baseras på provrörsförsök. Läkemedelsverket går dock inte ut med några allmänna rekommendationer utifrån provrörs- eller djurförsök.

– Det är oerhört svårt att tolka. Man kan ofta ha väldigt gynnsamma läkemedel som är baserad på provrör eller djurförsök men där behöver man ha mer information från patienter. Att gå ut alarmistiskt och säga att man ska undvika vissa läkemedel baserat på så oklar information, det kan man inte göra.

Frågan om antiinflammatoriska värktabletter blev aktuell efter att Frankrikes hälsominister Olivier Véran i söndags gick ut och uppmanade människor att vid feber välja paracetamol. Men i Frankrike har man sedan 15 år tillbaka en rekommendation om att använda paracetamol i första hand vid feber i stället för NSAID, enligt Ulla Wändel Liminga.

NSAID-läkemedel, som Ipren och Voltaren, är redan i dag i många fall inte lämpliga för äldre och riktigt gamla personer, som är riskgrupper för coronaviruset. Men det har att göra med andra biverkningar, som risk för magblödning eller hjärtinfarkt.

– De som är skörast för viruset är sannolikt inte lämpliga att ta NSAID på grund av NSAID:s andra biverkningar. Jag vet inte om det finns sådana beaktanden i det franska uttalandet, säger Wändel Liminga.

WHO:s talesperson Christian Lindmeier sade på en presskonferens i tisdags att Världshälsoorganisationens experter tittar närmare på Lancet-studien och andra rapporter, samt att man under tiden rekommenderar paracetamol hellre än ibuprofen vid självmedicinering mot symtom av covid-19. Om medlet förskrivits av en läkare är det inga problem.

Ulla Wändel Liminga säger att Läkemedelsverket genom sina nätverk försöker få fram ytterligare information om WHO:s uttalande.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt