Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakemedelsverket-avrader-kop-inte-sjalvtest/

Sverige

Läkemedelsverket avråder: Köp inte självtest

Det finns i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra. Därför avråder Läkemedelsverket bestämt privatpersoner från att köpa och använda testerna.

TT Text

– Det allvarliga är om du får ett falskt negativt svar och agerar som om du var frisk och sprider smittan vidare. Det blir en risk för folkhälsan, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

På nätet erbjuds flera olika självtester för covid-19. En del av dessa är avsedda för privatpersoner som i hemmiljö ska kunna ta prover och tolka resultatet.

– För närvarande känner inte vi på Läkemedelsverket till att det finns några sådana tester för covid-19 som uppfyller de krav som finns i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter, säger Ewa-Lena Hartman.

Tester måste granskas av ett oberoende certifieringsföretag och vara CE-märkta för att uppfylla kraven. Men sådana godkända tester finns i nuläget inte till försäljning för allmänheten.

Även Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att inte använda självtesterna då myndigheten anser att tillförlitligheten hos testerna är avsevärt lägre än sjukvårdens tester.