Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakemedelsverket-avrader-kop-inte-sjalvtest/

SVERIGE

Läkemedelsverket avråder: Köp inte självtest

Det finns i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra. Därför avråder Läkemedelsverket bestämt privatpersoner från att köpa och använda testerna.

TT Text

– Det allvarliga är om du får ett falskt negativt svar och agerar som om du var frisk och sprider smittan vidare. Det blir en risk för folkhälsan, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

På nätet erbjuds flera olika självtester för covid-19. En del av dessa är avsedda för privatpersoner som i hemmiljö ska kunna ta prover och tolka resultatet.

– För närvarande känner inte vi på Läkemedelsverket till att det finns några sådana tester för covid-19 som uppfyller de krav som finns i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter, säger Ewa-Lena Hartman.

Tester måste granskas av ett oberoende certifieringsföretag och vara CE-märkta för att uppfylla kraven. Men sådana godkända tester finns i nuläget inte till försäljning för allmänheten.

Även Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att inte använda självtesterna då myndigheten anser att tillförlitligheten hos testerna är avsevärt lägre än sjukvårdens tester.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt